Camp Demokrati i Angered – ”bra studiebesök och bättre insikt”

Fotograf:

Publicerad 10 juli 2018

Stadsdelsförvaltningen Angered satsar på att så många som möjligt ska få sommarjobb. En av dem är Tuva som bland annat har jobbat som ung reporter. Här är hennes reportage från Camp Demokrati:

”Vad är då Camp Demokrati kanske du undrar? Jo, det är en demokratiskola som genomfördes för första gången i år. Syftet är att lyfta frågor om demokrati, delaktighet och tillit i samhället. Det är en av många arbetsplatser man kan hamna på om man blivit antagen ett sommarjobb i Angereds stadsdelsförvaltning.

Jag besökte Camp Demokrati för att få prova på vad det är de gör på sitt sommarjobb. Just denna dag ska demokratiskolan få besök av två poeter som ska lära deltagarna hur man förmedlar ett budskap i form av en dikt.

Jag tycker att idén med Demokratiskolan är väldigt bra då det är väldigt lätt för unga att anta att demokrati och politik är tråkigt för att de inte vet så mycket kring ämnet. Det är väldigt viktigt att engagera ungdomar för att bevara vårt styrelseskick. Detta är extra viktigt i och med att det är valår.

Deltagarna är ett gäng bestående av väldigt olika människor med olika rötter och bakgrunder, men de alla är eniga i engagemanget och nyfikenheten i att vilja lära sig mer.

En av ledarna, Abubakar Mohamud Abdifatah säger att han själv feriejobbade i Angered när han hade slutat nionde klass.

– Hur känns det att komma tillbaks till feriejobbet men nu som en ledare? frågar jag.

– Det känns bra, man har ju liksom fått ett förtroende, svarar han.

Jag intervjuade också två av deltagarna, Ava Hussein och Vina Hussein. De berättar om att de själva är politiskt engagerade sedan innan. Tjejerna tycker att Camp Demokrati är ett utmärkt tillfälle för repetition samtidigt som det är väldigt lärorikt att få en mer konkret inblick i vad demokratin faktiskt betyder.

– Vad tycker ni om det här sommarjobbet?

– Det är jätteroligt om man är engagerad. Vi har gjort väldigt intressanta och bra studiebesök och man får en bättre insikt. Vi vill ju att valdeltagandet ska öka.

– Vad har ni fått göra här på Camp Demokrati?

– Första veckan var vi på ett studiebesök i Stockholm och fick titta på Riksdagen. Vi har också fått besöka bland annat SÄPO och ett rättspsyk i Hisings Backa. Vi har fått besök hit till skolan av en homosexuell kille som fick berätta om sin historia. Vi har också fått öva på att ha debatter.

– Så skulle ni säga att det här är ett roligt sommarjobb att bli tilldelad?

– Jätteroligt, svarar de båda.

Min slutsats av det hela är alltså att Camp Demokrati är ett mycket roligt sommarjobb. Man behöver dessutom inte ha någon som helst förkunskap om demokrati innan man kommer, utan alla är där för att lära.”

Tuva

Läs två av deltagarnas dikter: Dikter från Camp Demokrati