Besök Göteborgs vattenlekar och plaskdammar

Plaskdammen vid Mariaplan. Fotograf: Peter Svenson

Publicerad 14 maj 2018

För dig som inte orkar eller kan åka ut till en badplats, finns det alternativ inne i stan om du är badsugen. Besök någon av Göteborgs vattenlekar eller plaskdammen i Majorna. På grund av den tidiga värmen är alla vattenlekar redan igång. Plaskdammen i Majorna öppnar i juni.

Plaskdammen i Majorna

Plaskdammen vid Mariaplan i Majorna är uppskattad av de små barnen. Storlek på bassängen är 1008 kvm, 20-45 centimeter djup (sluttande). Vattnet är klorerat och av bassängvattenkvalitet. Plaskdammen är öppen från första veckan i juni till slutet av augusti.

Vattenkonst i Jubileumsparken (Frihamnen)

Det är fritt fram att klättra, leka och blöta ned sig på konstverket ”Berget” som finns i Jubileumsparken i Frihamnen. Berget är ett experimentellt konstverk för stora som små och den som går nära får vara beredd på att bli blöt. Vattenleken består bland annat av en experimentvägg att pumpa och dra i, det finns en regngardin som man kan springa igenom och för de minsta finns en bäck att plaska i. Konstverket är en del av den framväxande Jubileumsparken, där idéer och aktiviteter testas inför att en stadspark ska anläggas i den nya stadsdelen Frihamnen. Följ länken för att se vad som händer i Jubileumsparken: alvstaden.goteborg.se/jubileumsparken (öppnas i nytt fönster).

Vattenlek i Angeredsparken

I anslutning till utflyktslekplatsen i Angeredsparken ligger en vattenlek. På gummiasfalt, bland sälskulpturer, kan du springa under vattenstrålar och fantasifulla duschar. Vattnet är klorerat och av bassängvattenkvalitet. Vattenleken är öppen från mitten maj till slutet av augusti. Den är igång alla dagar veckan klockan 10-22.

Vattenlek i Månadsparken (lekplats i Kortedala)

Månadsparken är en plats dit både barn och vuxna kommer för att umgås, leka och svalka av sig på. Här finns en stor vattenlek med bland annat en vattensprutande drake, vattenslussar och fantasifulla duschar. Om man inte vill blöta ner sig så finns här även en stor lekplats och fina grönytor med grillplatser. Vattnet är av färskvattenkvalitet och inte klorerat. Vattenleken är öppen från mitten av maj till slutet av augusti.

Vattenlek i Rundradioparken (lekplats i Järnbrott)

lekplatsen i Rundradioparken finns det en vattenlek i form av ett par duschar på ett underlag av gummiasfalt. Duscharna är igång från mitten av maj till slutet av augusti. Vattnet i duscharna är av färskvattenkvalitet och inte klorerat.

Duschar vid Björcksgatan (lekplats i Kålltorp)

lekplatsen på Björcksgatan finns flamingoskulpturer som fungerar som duschar. Duscharna är igång dygnet runt från mitten av maj till i mitten av september. Vattnet i duscharna är av färskvattenkvalitet och inte klorerat.

Fontänlek vid Odinsplatsen

På ombyggda Odinsplatsen finns en fontän som också fungerar som en vattenlek. För att aktivera vattenleken trycker du på den stora knappen på stolpen vid fontänkanten. Flera vattenstrålar startar då och den höga fontänstrålen i mitten sprutar lägre och mer duschvänligt. Vattenleken är öppen från 1 maj till 15 september.

Plasklek vid Olskrokstorget

Här kan både stora och små barn leka med vatten i pumpar och rännor. Vattenleken aktiveras genom att du trycker på en knapp eller pumpar själv.