Målningar i underjordiska gångar försvinner

Fotograf:

Publicerad 27 december 2017

Väggmålningarna under Lillhagsparkens före detta mentalsjukhus försvinner med största sannolikhet när kulvertarna rustas upp om ett par år. Lokalförvaltningen har förevigat patienternas terapeutiska konst – resterna av en epok med omfattande konstnärlig studieverksamhet.


-Jag har själv mött en del patienter när de stod här nere och målade, antingen direkt på väggen eller på stora masonitskivor, säger Michael Petersson.

Han är vaktmästare på lokalförvaltningen och har kört truck i kulvertarna där de färgglada väggmålningarna finns, i mer än 40 år.

Då var Lillhagens sjukhus fullt av folk. För sin tid ansågs behandlingen av psykiska sjukdomar med skapande verksamhet vara modern och nytänkande. Att uttrycka sig med färg och pensel var något som personalen uppmuntrade, berättar Michael Petersson.

-Patienternas tavlor och keramik fanns överallt, både i gångarna och uppe på avdelningarna. Men det mesta har redan försvunnit. Det var nog ingen som tänkte på att spara dem på den tiden. Man fick inte fotografera på Lillhagsparken heller av hänsyn till patienternas integritet. Jag är ingen konstkritiker men jag tycker det är synd att de sista tavlorna blir övermålade. ”Lillhagenmålarna” är en del av vår historia, säger Michael Petersson.

Många av motiven saknar signatur och konstnären är därför okänd för allmänheten. En del av verken har målats på skivor som sitter fastskruvade i kulvertväggarna. De målningarna kan fortfarande bevaras och skänkas bort innan kulvertarna får ett välbehövligt underhåll.

Foton: Nicolas Radi