Johan från Röda Stråkets förskola i Majorna-Linné nominerad till White Guide

Emma Tingberg och Johan Bredwad njuter av den goda stämningen på galan.

Publicerad 25 september 2017

I tisdags ägde den stora White Guide-galan rum på Eriksbergshallen i Göteborg och Röda Stråkets kock Johan Bredwad var en av tio nominerade i Sverige till Årets förskolekock.

- Det känns bra även om jag inte vann. För att nå ännu längre vill vi utveckla samarbetet mellan kök och pedagoger, prata mer mat med barnen och få dem mer delaktiga i matlagningen. Köket och kocken måste ut bland barnen, äta med dem och dela med sig av den kunskap de sitter på. Vi vill också utöka våra odlingar och engagera barnen i att arbeta mer med "från jord till bord". Det finns hur mycket som helst vi kan göra bättre, säger Johan.

Bland övriga nominerade från Göteborg fanns Ellen Keyskolan, Brottkärrsskolan och Brunnsboskolan. Göteborgs Stad var även nominerad till ”Årets Hållbara Skolmatskommun”.

Inspiration för övriga kök i staden

White Guide vill synliggöra allt det goda som görs på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen och har under året testat drygt 250 förskolor, skolor och äldreboenden för att vaska fram de bästa måltidsupplevelserna inom offentlig gastronomi. Man vill premiera helhetstänk och samarbete kring måltiderna och det som bedöms förutom matens kvalité är bland annat service, näring, ambitioner och pedagogiskt samarbete.

- Vi är oerhört stolta över att Johan blir nominerad för andra året i rad. Han arbetar strukturerat och kvalitetsmedvetet för att möta sina matgäster. Han ser deras behov och har ett bra samarbete med den pedagogiska verksamheten. Jag hoppas att han tillsammans med de övriga nominerade i Göteborgs Stad kan inspirera övriga kök i staden, säger Emma Tingberg, enhetschef måltid Majorna-Linné.

Lärande hållbara måltider

Röda Stråket och 15 andra ambitiösa förskolor och skolor i Göteborgs stadsdelar deltar i Lärande Hållbara Måltider där man får stöd i att utveckla sitt pedagogiska arbete med hållbarhetsfrågor kopplat till måltider och mat.

Läs mer om arbetet kring Lärande hållbara måltider