Sveriges första Cruyff court invigs i Biskopsgården

Fotograf:

Publicerad 7 augusti 2018

På onsdag den 8 augusti invigs en så kallad Cruyff court i Biskopsgården. Det är IFK Göteborg som har inlett ett samarbete med holländska Johan Cruyff Foundation och ska anlägga mindre fotbollsplaner i områden med behov av extra resurser. Courten vid Sjumilaskolan blir den första i landet.

- Den här planen blir ett viktigt tillskott i aktivitetsutbudet för Biskopsgårdens barn och unga och ett riktigt lyft för Sjumilaskolan, säger Sergio Garay stadsdelsdirektör Västra Hisingen.

Invigningen är den 8 augusti kl 14-16 och inleds med att barn och ungdomar tillsammans med IFK Göteborgs A-trupp genomför en öppningsceremoni. Idrottsminister Annika Strandhäll invigningstalar och representanter från Cruyff Foundation är på plats. Vi bjuds på musikuppträdande och därefter sparkar fotbollsaktiviteter igång på den nya courten.

- IFK Göteborg har varit del av den projektgrupp som planerat, byggt och ska driva planerna runtom i Göteborg. Nu ser vi fram emot att planen i Biskopsgården fylls av barn och ungdomar som får ett kul alternativ för både lek och fritid, säger Elisabeth Anderton på IFK Göteborg.

Planer för framtiden – fakta

”Planer för framtiden” och är ett samarbete mellan IFK Göteborg och Johan Cruyff Foundation. Projektet syftar inledningsvis till att bygga totalt tre s.k. courts i Göteborg. På onsdag invigs den allra första anläggningen, i Biskopsgården, och därefter väntar planer i Hammarkullen och Bergsjön. Satsningen fortsätter sedan i övriga Göteborg.

På planerna kombineras spontanidrott med organiserad verksamhet som t.ex. skolaktiviteter, cuper och träningar. Allt som sker genomsyras av en tydlig värdegrund kring respekt, personlighet och utveckling.

Johan Cruyff var en mycket framgångsrik holländsk fotbollsspelare och coach som levde mellan 1947 och 2016. Hans stiftelses koncept är väl beprövat runtom i världen. Sedan den första courten invigdes 2003 har över 240 planer anlagts i 21 länder. Totalt engageras över 65 000 barn och ungdomar i veckan.