Stadsdelsvärdarna guidar barn till roliga aktiviteter

Fr. v. Zakarie, Jasmine, Ramza och Luan är stadsdelsvärdar i Västra Hisingen under sommaren. Foto: J. Säw

Publicerad 1 juli 2018

Fyra unga stadsdelsvärdar har just börjat jobba för SDF Västra Hisingen för att hitta på aktiviteter och följa med barn i Biskopsgården till alla de gratis sommarlovsaktiviteter som Göteborgs Stad erbjuder. Uppdraget är en del av stadsdelens trygghetsskapande arbete.

- Det roligaste med det här jobbet är att se lyckan hos barnen! I det här jobbet får vi möta barn och unga på deras egen nivå, säger Luan Qerkinaj, en av stadsdelsvärdarna. Luan är tjänstledig från sitt jobb som barnskötare för att få pröva på sitt drömyrke - att arbeta med ungdomar.

Kul sommarlov skapar trygghet

Stadsdelsvärdarnas är anställda av Västra Hisingens stadsdelsförvaltning och deras uppdrag är att vara en del av det trygghetsskapande arbetet i Biskopsgården. Deras inriktning ska vara barn och unga i Biskopsgården och att guida de unga till alla de gratis sommarlovsaktiviteter som Göteborgs Stad erbjuder.

- Vi hjälper de unga att hitta aktiviteter som de vill vara med på och följer med dem dit, säger Zakarie Barre. Till hösten kommer Zakarie att fortsätta sina studier i offentlig förvaltning vid Göteborgs Universitet.

Bad, dans och tjejcafé – över hela staden

De fyra stadsdelsvärdarna har redan hunnit ordna en grillkväll vid Svarte Mosse för ett 40-tal barn och ungdomar, deltagit tillsammans med en grupp unga i en dansworkshop och startat ett samarbete med Lundbybadet. Längre fram i sommar står ett besök på Liseberg och på Skara sommarland på agendan.

Även kanotpaddling och besök på ”Bounce” i Billdal kan bli möjligt, tack vara samarbete med fritidsgårdar runt om i Göteborg. Stadsdelsvärdarna vill arbeta för att bygga broar mellan olika stadsdelar. Ett annat viktigt syfte är att stärka tjejer i Biskopsgården och stadsdelsvärdarna kommer att ordna aktiviteter för olika tjejgrupper i området och arrangera tjejkvällar på Café Sol varje onsdag och fredag.

Roligt arbete med utmaningar

- Många undrar vilka vi är, de kollar på våra tröjor som det står ”Stadsdelsvärd” på och undrar ”vem är du?”. Att skapa tillit och förtroende hos de unga tar tid. Då måste vi bjuda på oss själva, säger Ramza Josoph som i höst börjar trean på gymnasiet.

-Vi pratar med varandra om att inte om att inte bedöma de unga vi möter utifrån olika förutfattade meningar och stereotyper. Vi vill locka fram de goda sidorna hos varje barn, säger Jasmine Ljungberg.

Jasmine har just tagit en masterexamen i Genusvetenskap och ser det som extra viktigt att i sitt uppdrag som stadsdelsvärd ha med sig ett normkritiskt tänkande när de möter de unga.

- Ett väldigt lovande, roligt och innehållsrikt sommarlov väntar de barn och unga som stöter på våra fantastiska stadsdelsvärdar någonstans i sommar, säger Susanna Nolin, koordinator SSPF och som ansvarar för stadsdelsvärdarna under sommaren.

Följ stadsdelsvärdarna på Instagram: stadsdelsvardaribiskopsgarden