Utställning Sápmi runt hörnet

onsdag 8 februari 2017 Hela dagen
söndag 26 februari 2017 Hela dagen

Beskrivning:

Samisk formgivning förknippas ofta med slöjdens traditionella material och metoder, men bland unga samiska konsthantverkare och designers finns också många exempel på sökande efter andra uttryck och möjligheter. Maria Vinka, same och formgivare utbildad vid HDK – Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, har tagit initiativ till projektet Sápmi runt hörnet. Inför utställningen har hon samlat sju samiska kollegor från Sverige och Norge till en workshop där de tagit fram nya, tryckta mönster för textil.

Maria Vinka menar att medan den samiska slöjden länge varit välkänd och befunnit sig på en hög nivå är samisk design fortfarande ett begrepp som väntar på att fyllas med innehåll. Det är inte ovanligt att designföretag utan koppling till den samiska kulturen använder eller låter sig inspireras av samiska mönster eller dekorer. Men Maria Vinka menar att samerna själva måste ta större plats på designfältet och själva ta makten över frågorna kring hur det samiska ska kunna tolkas och komma till uttryck i vår tids design.

Projektet Sápmi runt hörnet är genomfört av Maria Vinka med stöd av ett projektbidrag från Göteborgs stad. Inbjudna deltagare är Laila Brandsfjell, Sandra Blind, Ove Stødle, Johanna Huuva, Leila Nutti, Cecilia Unnes, Majjen Ristiina Eira och Maria Vinka.

Öppettider som Röhsska museet:

Tis: 12–17
Ons: 12–20
Tor & Fre: 12–17
Lör & Sön: 11–17

Välkommen!

Bild: Mönster till utställningen, konstnär Laila Brandsfjell

Kostnad
Ingår i entréavgiften: 40 kronor (årskort).
Kategorier
Konst/Utställning
Complementary Content
${loading}