Besök vår beta-sajt

Just nu gör vi om goteborg.se så att webbplatsen ska fungera bra oavsett om du använder dator, mobil eller surfplatta.

På vår beta-version av goteborg.se kan du se hur den kommer att se ut. Du kan även lämna synpunkter.

Gå till beta-sajten

Länk till sidan

Kretsloppsparken Alelyckan

Webbinnehållsvisning

Actions
På Kretsloppsparken Alelyckan kan du lämna allt du vill bli av med och samtidigt handla sådant andra gjort sig av med till låga priser. Foto: Julia Sjöberg

Att återvinna och återanvända är förnuftigt, det sparar resurser och ger en bättre miljö. På Kretsloppsparken Alelyckan kan du lämna allt du vill bli av med och samtidigt handla begagnade möbler, byggvaror och andra saker till låga priser. Ett riktigt bra exempel på kretslopp i praktiken.

Kretsloppsparken Alelyckan är en ny typ av återvinningscentral där man även reparerar och förädlar inlämnade produkter och säljer olika återanvändbara produkter i butiker i parkområdet. Att återvinna och återanvända är smart och riktigt, det sparar på våra resurser och ger oss alla en bättre miljö.

Hitta till Kretsloppsparken 
Hitta till övriga återvinningscentraler i Göteborg

Lämna eller slänga?

Kretsloppsparken Alelyckan har en sorteringshall under tak. Alla besökande fordon passerar genom den och där finns utbildad personal som hjälper till att sortera ut olika typer av material. Det kan vara sådant som går att återanvända och sälja, men även farligt material som är särskilt viktigt att ta hand om. Allt som går att sälja transporteras till någon av butikerna i Kretsloppsparken.

Besökaren kör sedan vidare till återvinningscentralen där man till exempel lämnar grovavfall. Utanför området finns också en återvinningsstation för tidningar och förpackningar som är öppen dygnet runt.

Försäljning av begagnade saker

I Kretsloppsparken Alelyckan finns förutom en återvinningscentral tre olika försäljningsställen som drivs av Återbruket, Stadsmissionen och Returhuset. Tillsammans erbjuder de ett brett utbud av second-handvaror. Det är en riktig stormarknad för den som vill hitta prisvärda varor och samtidigt spara resurser.

Återbruket

Återbruket är en guldgruva för alla som letar begagnat byggmaterial. Här kan besökaren fynda bland massor av bra material och prylar som använts tidigare. Man kan också få inspiration till nya projekt och kanske hitta en detalj som ger ett hus rätt karaktär, alltid till rätt pris! På Återbruket säljs allt från fönster, garderober, takpannor och wc-stolar till hela verandor från förra sekelskiftet. Utbudet kan variera från dag till dag, det beror på vad som kommer in. Här hittar du kontaktuppgifter till Återbruket.

Och här hittar du Återbruket på Facebook och på Instagram.

Stadsmissionen

Göteborgs Kyrkliga Stadsmission, eller mer vardagligt Stadsmissionen, är sedan länge ett begrepp bland Göteborgs second-handkunder. I de fem butikerna i Göteborg, som alla kallas ”Ebbes Hörna”, har begagnade kläder, husgeråd, möbler och prylar sålts för att skaffa pengar till hjälpverksamheten. Stadsmissionen har också en butik i Kretsloppsparken Alelyckan.

Returhuset

Att återanvända, hushålla med resurser och därmed bidra till en bättre miljö och stadsekologisk utveckling är de bärande tankarna i Returhusets verksamhet. I sin återvinningsverkstad renoverar de möbler och cyklar samt producerar nya möbler och inredning av återvända material som trä, metall och betong. Textilverkstan arbetar med återvunna textilier och annat material, exempelvis gummi. Om nyproducerade tyger används så är de ekologiska. Egna tryck på kassar, väskor och tyger till möblerna är en del av Returhusets profil.

Förutom detta har Returhuset också:

  • Kafé med hembakt fika och luncher av närproducerade eller KRAV-märkta råvaror. Utomhusservering finns.
  • Butik och utställning med försäljning av Returhusets produkter.
  • Skrotträdgård med viss växtförsäljning säsongsvis.

Kretsloppsparken först i Sverige

Kretsloppsparken är den första anläggningen av sitt slag i en storstadsregion och ett rejält kliv uppåt på avfallstrappan. På en del återvinningscentraler i Göteborg finns det visserligen möjlighet att lämna saker till återanvändning, men i Kretsloppsparken blir sammanhanget tydligare och rutinerna effektivare.

Kontaktinformation

Actions

Har du frågor om Kretsloppsparken Alelyckan?

Kontakta Kretslopp och vattens kundservice

Återbruket direkt

Ring till Återbruket på 031-368 27 13. Karta och öppettider för Kretsloppsparkens alla verksamheter hittar du här

Kretsloppsparken Alelyckan

Webbinnehållsvisning

Actions
Complementary Content
${loading}