Spetsutbildning i Bild och form på Schillerska


Publicerad 13 april 2016

På Hösten 2016 startar Schillerska gymnasiet en riksrekryterande spetsutbildning på Estetiska programmet Bild och Forminriktningen.


Siktar du på en karriär inom det konstnärliga fältet? Vill du mer än att läsa vanliga bild- och formprogrammet? Då ska du söka till Schillerska gymnasiets spetsutbildning i bild- och formgivning!

Du får lära dig att lösa avancerade estetiska, tekniska och intellektuella problem, både med traditionella och nya digitala tekniker. Allt sker på ett kreativt och flexibelt sätt. Våra lärare är välutbildade och erfarna konstnärer och pedagoger som har undervisat både på gymnasier och på högskolor.


Bra grund till vidare studier inom konst

Du som söker vår spetsutbildning vet redan nu att du har siktet inställt på vidare studier vid konsthögskola eller annan högre konstutbildning i Sverige eller utomlands. Du kommer att få fler kurser inom bild och form än om du läser det vanliga programmet.

Schillerska gymnasiet har en lång tradition av bild- och form-utbildningar, med fokus på det konstnärliga förhållningssättet och det konstnärliga hantverket. Spetsutbildningen ger dig en gedigen grund för vidare studier på konstskolor och högskolor. I en alltmer visuell kultur efterfrågas personer med kreativ utbildning.

Målet är att du ska kunna gå vidare direkt efter gymnasiet till den konstutbildning som du vill komma in på. Du kan till exempel studera vidare inom:

• Design
• Arkitektur
• Spelutveckling
• Film
• Foto
• Mode/textil
• Smyckeskonst
• Fri konst


Du behövs!

Den senaste tiden har de visuella uttrycken som kommunikation utvecklats explosionsartat. Det krävs välutbildade personer inom området för att kunna ta den utvecklingen vidare. I dagens alltmer digitala samhälle blir handens gestaltande och görandet allt viktigare. Om du vill vara en del av framtidens utveckling inom det konstnärliga uttrycket finns det behov av dig!


Intagning

Högst 16 elever antas specifikt till spetsutbildningen. Godkända betyg från grundskolan är en förutsättning. Eleven kallas till ett färdighetsprov, för att bedöma elevens förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen. Aven en intervju ingår.


Färdighetsprov

Eleven kallas till skolan under en halvdag.
Provet innehåller tre delar:
1. Teckningsuppgift. Figurteckning i blyerts efter levande modell.
2. Färguppgift. Stilleben i akvarell med begränsad färgskala.
3. Formuppgift. Ett huvud i lera. Självporträtt.

Estetiska programmet bild och formgivning ger dig en bred grund för vidare studier. Förutom studier i konst kan du studera vidare humaniora och samhällsvetenskap efter avslutad gymnasieutbildning.


Riksintag

Schillerska gymnasiet ligger i centrala Göteborg, med närhet till Akademi Valand, HDK (Högskolan för Design- och Konsthantverk) olika konstskolor, gallerier och museer. Helt rätt för dig som sätter bild och form i centrum.

Till Schillerska gymnasiets spetsutbildning i bild och form kan du söka från hela landet.

Har du frågor om spetsutbildningen kontaktar du bildlärare Marita Wallin på 0707-85 44 81 eller e-post: marita.wallin@educ.goteborg.se.




Georg Nordmark tog studenten 2013 och nu är han andraårselev på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Här berättar han om sin tid på Schillerska och vad bild & form-utbildningen gav honom.

Schillerskas bild och formlinje var ett självklart val för mug som bildintresserad då skolan år känd for Sin estetiska niche, ett rykte som visade sig fullt berättigat.

Utbildningen gav mg en robust estetisk grund med imponerade teknisk bredd på vilken jag kunnat bygga min praktik.

Under min tid på Schillerska hann jag stifta bekantskap med oljemåleri, tempera, akvarell, torrnålsgravyr, linoleumsnitt, keramik, collage, digital fotomanipulation, animation, fotografi och mer därtill. Allt detta kompletterat av flera välbehövda konstteoretiska kurser, som gav en konsthistorisk och idéhistorisk överblick samt utmanade min tolkningsförmåga och skrivande.

Utöver det hantverksmässiga tilläts jag även påbörja mitt egna konstnärliga utforskande, genom uppmuntran, individuellt anpassningsbara moment samt mycket eget ansvar, vilket senare kom att innebära ett enormt försprång när jag sökte till förberedande konstskola och senare konsthögskola.

En av utbildningens viktigaste styrkor är ju självklart eleverna, då mötet med intressanta, likasinnade och utmanande individer gör mycket för den personliga utvecklingen.

Med mig från Schillerska har jag en tilltro till att jag har förmågan att behärska olika tekniker och medier

Det ger en otrolig trygghet.

Mina breddade kunskaper har också skapat gemenskap med andra kurskamrater Vi är till exempel två från Schillerska i min klass på Mejan.