Om oss

Många personer har någon gång under sitt liv ett problematiskt förhållande till alkohol. Vi vet att långt fler personer i Göteborg har alkoholproblem än vad som syns utåt. Därför finns Respons alkoholrådgivning, en verksamhet inom Göteborgs Stad.

Hos oss får du tillfälle att samtala kring din situation i en lugn och trygg miljö. Vi som arbetar på Respons är socionomer och psykolog, samtliga med vidareutbildning i psykoterapi. Vi har lång erfarenhet av terapeutiskt arbete och stor kunskap om alkoholrelaterade problem och frågeställningar.

Tillsammans undersöker vi vilka behov just du har och vilka behandlingsformer som passar dig. Vi arbetar med enskilda samtal såväl som par- och familjesamtal. Det finns dessutom grupprogram både för personer med egna alkoholproblem och för anhöriga.

Vi vet att de flesta som har alkoholproblem är som vilka personer som helst med bostad, jobb och ett socialt liv. Alkoholproblemen har alltid en orsak, men orsakerna är lika många som de personer som söker kontakt med oss. Vi vet också att alkoholproblemen påverkar anhöriga och andra närstående och relationerna i familjen eller umgängeskretsen.

När du går i behandling hos oss på Respons gör vi kontinuerliga avstämningar - det är ju du som är experten på ditt liv.

Så kontaktar du Respons

Du kontaktar oss per telefon, eller talar in på vår telefonsvarare så ringer vi upp. När du hört av dig till oss erbjuder vi en tid för ett första besök, ett konsultationssamtal. Då undersöker vi tillsammans hur just ditt problem ser ut och ger information om vad vi kan erbjuda. Om det visar sig att du har behov som gör att du skulle bli bättre hjälpt någon annanstans, ger vi tips om vart du kan vända dig.

Ett tag efter konsultationen startar samtalsbehandlingen på Respons. Vårt mål är alltid att erbjuda tider så snart som möjligt.

Handledning och konsultation

Respons erbjuder också handledning och konsultation i beroende- och missbruksfrågor till samverkanspartners, stadsdelarna i Göteborg och företag.

Mini-Maria för unga personer

Respons är till för vuxna. För ungdomar upp till 21 års ålder finns Mini-Maria Göteborg som har fyra öppenvårdsmottagningar dit de eller deras anhöriga kan vända sig med frågor och bekymmer som berör narkotika och eller alkohol.