Konst / Utställningar 2017

Bilder och konst kan vara startpunkt för samtal om livet och samhälls-frågorna. Konsthallen Blå Stället är vår stora utställningshall. Vi visar mindre utställningar i Blå Gången, i våra båda entréer och ibland på Innergården. Hammarkullen Konsthall drivs c/o Blå Stället och programmet läggs av ett konstnärligt råd.


Vill du få information om utställningar, workshops, konstnärssamtal?
Maila din adress så får du direkt inbjudan till konstevenemangen!
Vill du boka en visning? Maila!

E-post: bibbi.forsman@angered.goteborg.se

Öppet i Konsthallen
Må-to 12-18, Fr 12-17, Lö 12-16
Sö: se hemsidan eller ring 031-365 17 00

Gilla Konsthallen Blå Stället på Facebook.   

Utställningar i Konsthallen Blå Stället

 

21/1- 28/2 Rörliga bilder - Animation. 

Korta konstfilmer och animerad kortfilm i en rad olika tekniker.

Utställningen Rörliga bilder - Animation

Bild: Kim Johansson, stillbild ur "We are what we remember"

Med animation skapas illusionen av rörelse och förändring. Filmteknik och animation har blivit ett självklart verktyg för konstnärligt berättande. Den här utställningen visar olika sätt att  uttrycka sig i rörlig bild; med hjälp av penna, dator, lera eller sand.
Visas nonstop.

Hans op de Beeck (B), Britt Ignell (S), Kim Johansson (S), Freddy Wallin (S), 
Dan Sapunar-Space Raider (S), Naomi van Niekerk (ZA) med fler.

21/1 Vernissage kl 13-16.
Kl 13-16: Dan Sapunar, grafittikonstnär (med mera) från Malmö, kommer att livemåla i Konsthallen Blå Stället under vernissagen. 
Kl 14 guidar Kim Johansson till sin egen och de andras filmer och berättar om olika animationstekniker.

 


Program under utställningen:

 • Tisdag 24/1 Workshop: Leranimation.

  Workshop: Leranimation

  Lär dig grunderna för klassisk stopmotion-animation med lerfigurer.
  Handledare Freddy Wallin. Material finns. För alla åldrar från ca 12 år (eller i vuxet sällskap). OBS! Begränsat antal platser.
  Anmälan senast 20/1 till: medialabb@angered.goteborg.se
  Kl 17:30-20. Studion. Fri entré.


   
 • Onsdag 8/2 Drop-in-film.


  Med en iPad kan du med enkla knep göra en bra film. Vi delas upp i grupper när ni kommer och filmpedagoger ger praktiska råd. Alla åldrar välkomna, små barn i vuxens sällskap.
  Kl 16.30-18.30. Konsthallen. Fri entré.

11/3-2/4 Projekt Parafras - Två rum och kök. 
 

Dolly Johanna Aronsson

Kortedala museum, en museilägenhet i helgjutet 50- och 60-tal, har varit inspirationen för HDK-studenter inom textil-, keramik- och smyckekonst. Betraktelser över tidsandan och nytolkningar av föremål gjorda av 17 studenter.
Vernissage 11/3 kl 13-16. Invigningstal kl 13.15


Program under utställningen:

 • To 16/3 Miniföreläsning om Kortedala Museum.

  Om Kortedala Museum

  Kortedala Museum visar hur unga barnfamiljer bodde 1955-1965 i nybyggda bostadsområden. Föreläsning med Kerstin Gunnemark, professor i etnologi.
  Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

 • To 23/3 Drop-in-Art: Parafras.
  Kom och gör en parafras! Bli inspirerad av en bild eller ett föremål, och skapa något eget av det. Vad inspirerar dig? Ta med en egen sak eller bild om du vill. Material finns.
  Alla åldrar välkomna.
  Kl 16.30–18.30. Konsthallen. Fri entré.

8/4 Vanessa Quiñones Lester - Urban Flora.

Vanessa Quiñones Lester

Den unga modestylisten Vanessa Quiñones Lester skildrar på ett innovativt sett en ny form av mode genom att införliva en kombination av former, färg och mångkulturalism i en härlig vårkollektion. Denna sprakande utställning är ett perfekt avstamp för våren 2017 och den officiella lanseringen av styledbyvql.com.
Vernissage och modemingel 8/4 kl 13. Fri entré.
Konsthallen Blå Stället.

22/4 - 8/6 Låt tusen tyger tala! 

Låt tusen tyger tala - Lapphexorna

Bild: Eva Quirbach.

Vernissage lördag 22/4.
Kl 13.15: Invigningstal av Ann-Sofi Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Kl 13-16. Konsthallen Blå Stället. Fri entré.


Lapphexorna, Sveriges äldsta kviltförening, firar 30 år och visar skaparkraft i allt från lapptäcken till fria verk. De 250 medlemmarna vill visa att lappsömnad och kviltning är ett levande och samtida kulturuttryck och förmedla glädjen i själva hantverket.

Lapphexorna startade på Åsa Wettres initiativ, för att föra traditionen vidare och som mötesplats för intresserade. De tog sitt namn efter hexagonen, sexhörningen, som är en vanlig form i lappsömnad.

Återbruk är grunden, att ta tillvara spillbitar och sätta samman dem till något nytt. Lapphexorna antar också utmaningen att skapa något vackert av det som verkar värdelöst.

Lapptäcksteknik och kvittning är vanliga över hela världen. Det finns många tekniker och stilar och mycket finns att ta del av i ”kviltosfären” på nätet. En del syr efter förlagor, en del använder traditionella geometriska mönster, andra skapar fritt.

Läs mer: http://www.lapphexorna.com

Program under utställningen:

 • Prova själv att sy lappar med Lapphexorna!
  Lapphexorna håller drop-in-workshoppar och visar hur du kan sy med lappar på maskin och för hand: 26/4 Blockhusrutan, 3/5 Niorutan, 10/5 Stack and slash, 17/5 Paper piecing. Material finns, eller ta med egna tyger.
  Onsdagar kl 16-18 i Konsthallen. Fri entré.
   

 • Söndag 7/5 Lapp-workshop med Anna Nordström.
  Anna Nordström tar avstamp i traditionella tekniker och mönster, men rör sig i en konceptuell bildvärld. Motiven i hennes lapptäcken tar upp frågor om värdet av kvinnligt arbete och det textila materialet. Hon är baserad i Stockholm och är en av medlemmarna i DNK, Den Nya Kvinnogruppen. Hon har tidigare medverkat i verket ”Female Bondfire” i Konsthallen Blå Stället.
  Föranmäl dig gärna till: bibbi.forsman@angered.goteborg.se
  Se Anna Nordströms webbplats.
  Kl 13-16. Ateljén. Fri entré. Material finns, eller ta med egna tyger.

   

 • Lördag 13/5 Lapphexorna visar utställningen Låt tusen tyger tala.
  Kl 12.30-13. Konsthallen Blå Stället.

  (Obs! Programmet har flyttats från 6/5 till 13/5.)
   
 • Lördag 13/5 Föreläsning med Henriette Ousbäck: Molas från Panama.
  Henriette Ousbäck, visar bilder och berättar om Kunakulturens broderade ”molas”. De lever i Kuna Yala, en grupp små korallöar i Panama. Henriette är konstnär och känd för många textilintresserade från sin blogg Fibertiger. Där skriver hon om textil konst och hantverk från hela världen.
  Till Henriette Ousbäcks webbplats.
  Kl 14-15.30. Studion. Fri entré.
  (Obs! Programmet har flyttats från 6/5 till 13/5.)
   
 • Lördag 20/5
  Katriina Flensburg - "Med tyger som palett".


  Katriina Flensburg

  Katriina Flensburg, svenskfinsk textilkonstnär inom konstformen Art Quilt visar bilder och reflekterar kring sitt skapande.
  Hon berör också den yrkesverksamma textilkonstnärens villkor i Sverige och i andra länder, synen på konst och textilkonst i synnerhet.
  Till Katriina Flensburgs webbplats.
  Kl 13.30-16. Ateljén. Fri entré.

Hammarkullen Konsthall

Hammarkullen Konsthall är belägen i Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats.
Den drivs c/o Kulturhuset Blå Stället. Ett konstnärligt råd lägger programmet.

 

14/2-9/6 Barn av sin tid
- Jens S. Jensen i Hammarkullen
och de Hallwylska barnen.

Utställningen Barn av sin tid av Jens S. Jensen

Vernissage tisdag 14/2 kl 16.30. Plats: Hammarkullen Konsthall. 
OBS! I Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats.

Hämta pressmeddelande här.

Utställningen för samman Jens S. Jensens fotografier från Hammarkullen och bilder ur Hallwylska museets i Stockholm arkiv. 
Tyngdpunkten ligger på barn och ungdomar och de olika sociala och ekonomiska villkor som präglade de två miljöerna och historiska perioderna: det sena 1800-talets välbärgade Stockholm och Hammarkullen under 1970-talet. 

Under fyra decennier, med början 1973, dokumenterade fotografen och författaren Jens S. Jensen (1946–2015) Göteborgsförorten Hammarkullen. Han lärde känna människorna som bodde där och genom hans bilder och intervjuer kommer vi nära ungdomarna som växte upp i en av miljonprogrammets betongförorter. När arbetet inleddes var Jens S. Jensen nyutexaminerad arkitekt och en viktig drivkraft var att synliggöra och kritiskt granska samhällsstrukturerna och hur de storskaliga lösningarna påverkade människornas vardag och drömmar. Han ville också komma bakom den mediala bilden av ”förortsmänniskan” och ge en mer nyanserad skildring av både platsen och de som bodde där.

Barn av sin tid...är initierad och curerad av Niclas Östlind, vid Akademin Valand och frilanscuratorn Joakim Geiger, samt Sara Dixon, intendent på Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet. 
På Hammarkullen Konsthall har arbetsgruppen företrätts av fotografen Hendrik Zeitler och utställningen är framställd i samarbete med Göteborgs stadsmuseum.
Tack till Hasselbladstiftelsen och Jens S. Jensen Estate som aktivt bidragit till utställningens genomförande.

Utställningen visas i Hammarkullen Konsthall 14 februari– 9 juni 2017.
På Hallwylska museet i Stockholm 15 februari–13 augusti 2017. 

Vernissage tisdag 14/2 kl 16.30.
Plats: Hammarkullen Konsthall (OBS! Som ligger i Hammarkullens spårvagnshållplats).

 

On 24/5 Samtal om fotografen Jens S Jensen

Välkommen till ett samtal om fotografen Jens S Jensen och hans arbete i Hammarkullen. Jens S Jensen är en av de fotografer som tidigt använde fotografiet som ett samhällsreportage inifrån. Fokus flyttades från en berättelse om hus till berättelser om människor. Ett nästan antropologiskt arbetssätt då han bodde och deltog i det område han fotograferade och berättade om. Han var 27 år och nyutexaminerad arkitekt när han påbörjade sin dokumentation av Hammarkullen 1973. Han ville kritiskt undersöka det nya bostadsområdet, och samtidigt ge en mer nyanserad skildring än den negativa bild som medierna ofta gav. Framförallt handlade det om att möta människorna som faktiskt bodde där och förmedla deras erfarenheter, tankar och drömmar.
Kl 17.15-18.30 Presentation av Hammarkullen och miljonprogrammen av Mats Sjölin från Göteborgs kulturförvaltning samt ett samtal och presentation om Jens S Jensens konstnärskap med utställningens curator Niclas Östlind, Akademin Valand och Hendrik Zeitler, Hammarkullen Konsthall.
Kl 18.30-19. Rundvandring i Hammarkullen.
Samtalet inleds på Kafé Hammarkullen, Folkets Hus. Kl 17.15.
I samarbete med Folkets Hus Hammarkullen.

 

13/1-10/2 Frustration - Minna Svensson.

Frustration av Minna Svensson

Vernissage fredag 13/1 kl 16.30.
Minna Svensson är en Hammarkullenbaserad illustratör och serietecknare verksam i det feministiska serieskaparnätverket Dotterbolaget. Dotterbolaget är ett kvinno- och transseparatistiskt nätverk vars syfte är att motarbeta de patriarkala strukturer som idag genomsyrar seriebranschen, samt stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma. Dotterbolaget fungerar både som en social arena och som ett professionellt nätverk där medlemmarna istället för att konkurrera om uppdrag, samarbetar och stöttar varandra.

Minnas serier utgörs allt som oftast av självbiografiska dagboksskildringar, tankar kring det egna jaget och förhållandet till omvärlden samt det svåra i att husera i en feminint kodad kropp samtidigt som en inte känner sig hemma i de egenskaper omgivningen etiketterar en med utifrån detta. Minna arbetar även mycket med politisk satir i form av “enrutingar” som publiceras i bland annat Fria Tidningar. Mycket av serierna läggs även ut på webben under pseudonymen “Kalasfittan”.

På Hammarkullen Konsthall visas ett urval affischer av tidigare publicerade verk och teckningar tagna ur skissblocket; tankar, spårvagnsdoodles, dagboksanteckningar och ögonblicksbilder.

Utöver sitt eget skapande håller Minna workshops i serieteckning och street art för både barn och vuxna. Är du intresserad och vill veta mer om detta?
Maila: minnasvensson@gmail.com

 

Utställningar i Blå Gången, Blå Stället


4/12-15/1 Ali Ibrahim - 3D-origami. 

Plats: Centrumentrén, Blå Gången.

Utställning med Ali Ibrahim - 3d-origami

19/1-19/2 Urban Högberg, måleri.

Plats: Centrumentrén, Blå Gången.

Urban Högberg
 


3/4-7/5 Cili Ivanovski, läderarbeten.

Cili Ivanovski

Cili Ivanovski är medlem i Romska Kulturföreningen. Hon är självlärd, har läderarbeten som specialitet och håller också kurser och workshoppar. Cili Ivanovski kommer från Serbien och bor numera i Gårdsten.
Centrumentrén. 

 

14/5-23/5 Långmosseskolan ställer ut.

Långmosseskolan ställer ut

Under hela läsåret 2016-2017 har Långmosseskolans alla klasser arbetat kreativt med temat "Hälsa och hållbar utveckling". De har arbetat tillsammans med konstnärer och musiker, med innovatörer och utifrån ett kreativt läromedel. Med projektet har skolan velat ge barnen kunskaper, självkänsla och bättre förutsättningar för ett rikt och friskt liv. Resultatet visas från den 14 maj som också är dagen för den stora festen i Angereds Stadspark: Naturkalaset.

Fönster Angered

Utställningar av och med människor och föreningar i Angered. Vill du visa eller berätta något? Kontakta bibbi.forsman@angered.goteborg.se
 

Utställningar på Innergården


12/11 2016-1/4 Spår av förändring.

Spår av förändring

Medlemmar från föreningen Lindholmens Konstrum visar installationer utomhus på temat årstidernas påverkan. Deltagande konstnärer: Eva Hallström, Fredrik Mattsson, Margreth Ström och Cecilia Utterström.
Plats: Innergården.

Residens Angered

Residens Angered 2016 - ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället, Konstepidemin och Kultur i Väst (som gjort filmen).
Amanda Casanellas och Mattias Elftorp, Tusen Serier, var Residens Angered-konstnärer 2016. Under två månader samlade de material till en Angeredsbaserad seriebok och höll workshops. 

Artists in Residence, Angered 2016 from Kultur i Väst on Vimeo.

Mer konst och utställningar!

21 km konst.

För barn och unga finns det tillfälle att måla mer (9/2, 22/2, 8/3, 22/3) när Blå Stället samarbetar med Göteborgs Stads projekt "21 km konst" .
Klicka på länken här och läs mer på sidan för Barn & Unga.

Torsdag 6/4 Grafisk workshop.

Elever från Dômen konstskola lär ut trycktekniker för tryck på textil och papper. Workshopen är gratis och vänder sig till dig mellan 15–25 år.
Material och fika finns på plats. Vi ses där, ta gärna med en vän.
Kl 16-19. Konsthallen Blå Stället. Fri entré.

 

10/4-24/4 Friluftsfrämjandet Angered.

Friluftsfrämjandet Angered

Friluftsfrämjandet presenterar sin verksamhet.
Parkentrén.

 

Onsdag 12/4 Mosaikfabriken. 

Mosaikfabriken

Ett generationsöverskridande projekt där du är med och bidrar med konst i din stadsdel. Konsten som vi skapar tillsammans kommer att vara en del i utsmyckningen av gångtunneln vid Titteridammsvägen.
Ett samarbete med Träffpunkterna i Angered.
Obs! Begränsat antal platser!
Onsdag 12/4 kl 10-12. Ateljén. Fri entré.

 

Onsdag 25/4 Mapping memory routes.

Hur kan konstnärer lyfta fram andra berättelser? Ett samtal med bl.a. Alda Terracciano, konstnär och forskare, om arkiv och kollektiva minnen.
Kl 18. Studion. Fri entré. På engelska. Vi bjuder på fika!