Foto: M K

Samhälle och samtal

Kulturhuset Blå Stället har en lång tradition att ta upp aktuella samhällsfrågor - lokala såväl som globala. Vår strävan är att här ska alla kunna göra sin röst hörd. Så välkommen hit och bli en del av samtalet!


Har du frågor eller förslag på idéer? Kontakta programproducent:
Anni-Frid Frisk. Tel: 0725-14 36 69.
E-post: annifrid.frisk@angered.goteborg.se

 

Mars

 

Onsdag 8/3
Internationella kvinnodagen

Tema: Kvinnor på flykt

Internationella kvinnodagen

Huvudtalare: Fatemeh Parvaneh Hajilou, politisk aktivist från Iran som kämpat för kvinnor och barns rättigheter. Vidare medverkar Maria Wångersjö (tal), Sanaa Ibrahim (tal), Sevi Kumral (poesi), dans med Cdc LibertadAnnosh och T-zer från Fuse Fam och musik med Fadia AlsoukhniSamar Elsaied och David Bäck.

Konferencier: Viana Barzan Mikkelsen, verksam dokumentärfilmare och arbetar på Stadsteatern som statist. Hon har frilansat på SVT, varit samordnare på Kulturhuset Frilagret och arbetat som filmpedagog på Mixgården i Hammarkullen. I vintras avslutade hon en teaterutbildning på Angereds Folkhögskola.

Kvällen avslutas med dans till DJ Sefika!

Ett samarbete med Blå Ställets Vänner.
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.

 

Tisdag 21/3
Asylrätt i lägrens tid

Idag förknippas ordet koncentrationsläger uteslutande med nazisternas förbrytelser. Men begreppet är nödvändigt också för att förstå samtiden. Västvärlden bygger idag nya läger för internering av människor på flykt. De som placeras i dessa läger misstänks inte för brott, många av dem är barn, ändå låses de in. Idéhistorikern Patricia Lorenzoni samtalar med frilansjournalisten och föreläsaren Hanin Shakrah om lägret då och nu, och om möjligheterna till motstånd och försvar av asylrätten i lägerpolitikens tid.
I samarbete med Blå Ställets Vänner.
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.

 

April

 

Lördag 1/4
Rap-workshop: Tell dem! Med rapparen Cleo

Tell dem med Cleo

Tell Dem Workshop handlar om musik och inspiration. Om Hiphop och rap. Om rädslor och hinder. Att våga kliva över trösklar som vuxit sig höga och ibland kanske så höga att man inte tycks se en väg över.
Intentionen är att stärka självförtroendet hos människor och peppa till att våga uttrycka sig på det sätt man vill. Hiphop har ett kraftfullt uttryck vilket uppmanar till att ta för sig. Det handlar om rytm och att känna in och hitta sitt eget flow. Cleo jobbar mycket med att skapa en tillåtande stämning i gruppen där rätt eller fel inte spelar någon roll eller där det fula och dåliga får vara det perfekta. Där varje individ är mäktig och självklar!

Nathalie Cleo Missaoui är en av de mest respekterade och erkända rapparna i Sverige. Med över 10 år i branschen, många framgångsrika samarbeten, ett soloalbum och en prisbelönt EP i ryggen är hon här för att stanna. 2016 har hon varit aktuell i TV4:s Lyckliga Gatan där hon tolkat Nordmans låt ”Vandraren” och i en musikdokumentär om kollektivet Femtastic som jobbar för en strukturell förändring av en mansdominerad musikbransch. I maj släppte hon EP:n ”Vi har sagt allt” som sedan följdes upp av en hyllad sommarturné.

Anmälan görs till: zeinab.el-saneh@abf.se
Ett samarr med ABF Göteborg. Begränsat antal platser.
Kl 12.30-15.30. Stora Salongen. Fri entré.

 

-----------------------------------------------------------------------

3/4-8/4
Romska veckan på Blå Stället

Romska veckan

Må 3/4: Vernissage. Läderarbeten av Cili Ivanovski. Kl 18. Centrumentrén.

To 6/4: Invigning av romska veckan. Kl 17-19. Stora Scenen.
To 6/4: Filmvisning: Papusza - den romska sången. Kl 19. Stora Salongen. 80 kr.
Ett samarr med Angereds Bio. 

Fr 7/4: Romernas situation i Europa och Sverige idag.
Föreläsning av Ingrid Schiöler. 
Kl 10-12. Stora Salongen. Fri entré.
Fr 7/4: Vad görs i Göteborg? Romska aktörer i Göteborg presenterar sina verksamheter. Kl 13-15. Stora Salongen. Fri entré.

Lö 8/4: Fest på Internationella Romadagen med dans, musik och mat.
Kl 16-21. Stora Salongen. Fri entré.

Arrangörer: Romska kulturföreningen och Trajosko Drom
i samarbete med Blå Stället och SDF Angered.

----------------------------------------------------------------------