Åsa Moberg. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Samhälle och samtal

Kulturhuset Blå Stället har en lång tradition att ta upp aktuella samhällsfrågor - lokala såväl som globala. Vår strävan är att här ska alla kunna göra sin röst hörd. Så välkommen hit och bli en del av samtalet. Vi bjuder alltid på fika också!

Obs! Före samtalet har vi en visning av utställningen Cause of death: woman kl 17.30.
Samling vid informationen i Blå Gången.
Har du frågor eller förslag på idéer? Kontakta programproducent:
Anni-Frid Frisk. Tel: 0725-14 36 69.
E-post: annifrid.frisk@angered.goteborg.se

Torsdag 2/11
WIÑAYPACHA - De Dödas Dag

Wiñaypacha - De Dödas Dag

Välkomna att delta i firandet av De Dödas Dag på andinskt vis. Carmen Blanco leder oss genom ceremonin där vi tillsammans hjälps åt att bygga upp altaret med gåvor såsom blommor, söta bakelser, frukt och bröd. Ta med dig bilder till altaret på din nära och kära som har gått bort och var med i ceremonin! Musik: Rolando Rocha med gäster.
Musik: Rolando Rocha med gäster.
I samarbete med Boliviagruppen.
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.
Kl 17: Workshop för barn i Blå Gången.

 

Tisdag 7/11
Svensk partipolitik i kris?

Svensk partipolitik i kris?

Har det politiska engagemanget minskat eller bara förändrats?

Redan nu laddar politikerna för det kommande riksdagsvalet 2018. Det tycks vara en allmän trend att allt färre blir medlemmar i ett politiskt parti. Betyder det att svenska befolkningen är mindre politiskt aktiva eller intresserade idag än förr? Hur funkar egentligen det svenska politiska systemet, finns det olika sätt att delta i demokratin utan att vara partipolitiskt aktiv? Och vad får det för konsekvenser för den svenska demokratin?
Med Ann-Kristin Kölln, docent i statsvetenskap.
Ett samarbete med Blå Ställets Vänner.
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.

 

Torsdag 9/11
Lunchföreläsning med Gudrun Schyman
- om makt, jämställdhet och #metoo

Gudrun Schyman

Kom och lyssna till Gudrun Schyman som talar om den senaste kampanjen #metoo, där kvinnor vittnar om erfarenheter av sexuella trakasserier, övergrepp och våld. Hur hänger detta ihop med de strukturella maktrelationer kring klass och kön som vårt samhälle är uppbyggt kring?

Vi bjuder på kaffe/te och fralla.
Lokalen har begränsat antal platser så se till att vara på plats i god tid!
Kl 11.30-13. Stora Salongen. Fri entré.

 

Torsdag 16/11
Utdelning av Angereds kulturpris samt Idrotts- och föreningsstipendium

Angereds Kulturpris och Idrotts- och föreningsstipendium

Angereds kulturpris delas mellan:
Segal Mohamed, skådespelerska och poet. 
Staden är Din, nätverk.  

Hedersomnämnande tilldelas...
Cili Ivanovski, konstnär. (Företräds i kväll av Géza Nagy)

Angereds Idrotts- och föreningsstipendium delas mellan:
Mikael Olausson, ungdomsledare inom fotbollsföreningar i Angered.
Mikaela Aronsen, Hammarkullen Basketklubb och Street Games.

Hedersomnämnande tilldelas...
Anita Natvik, Bergum-Gunnilse utveckling och Skördefesten i Olofstorp.
(Företräds i kväll av Erik Bick och Anne-Li Karlsson)  

Stadsdelsnämnden Angered delar årligen ut Angereds kulturpris samt Angereds Idrotts- och föreningsstipendium. Musikunderhållning med Romina Rahsepar: sång, Ola Alsaadi: oud, Jasmin Kaur Berry: santour. Dirigent är Ardeshir Zebardast. 
Välkommen att fira pristagarna! 
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.

 

20/11-22/11 - Internationella Exilfilmsfestivalen på Blå Stället

Internationella Exilfilmsfestivalen

Internationella Exilfilmsfestivalen med dess budskap och ledord "Världen är mitt hem" föddes år 1993 i Göteborg. Exilfilmsfestivalen är mycket mer än en festival. Festivalen fungerar som en plattform där filmmakare i exil kan komma till tals oavsett nationell etnisk och religiös tillhörighet. Festivalen är också ett forum för en öppen dialog kring människans existens i exil och kring de förhållanden som tvingar människor att lämna sina hemländer för en oviss tillvaro i ett annat land. Exilfilmsfestivalen är en träffpunkt för kulturellt utbyte mellan olika grupper av människor, tvärs över alla gränser.

 

FILMER

Måndag 20 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.

Blåskäggs Berättelse i Nutid / Blue Beard Today's Tale
Regi: Khadija Baker.
Kanada 2016. Experimentell Animation.17 min. Engelska, engelsk text.

En poetiskt animerad film som är en skicklig kombination mellan en fransk gammal folksaga, Blåskägg, och Scheherazades öde från mellanösterns passionerade saga Tusen och en natt. Blåskägg handlar om en mäktig man som dödar nyfikna kvinnor som vill göra det förbjudna. Kvinnan i berättelsen är en symbol för folket under den ”Arabiska våren”. En symbolisk och konstnärlig filmatisering av två gamla folksagor som framkallar dagens situation för mellanösterns kvinnor under och efter den Arabiska våren av den kurdiska filmaren Khadija Baker.

Scheherazades dröm / The Dream of Shahrazad
Regi: Francois Verster
Sydafrika 2014. Spelfilm 110 min. Arabiska, engelsk text.

Genom att väva samman musik, politik och historieberättande, utforskar Francois Verster de sociala och politiska händelserna i Egypten, Turkiet och Libanon genom metaforen "Tusen och en natt". Kreativitet och politisk artikulering sammanfaller som svar på förtryck. Förutom anspelningen på Scheherazade, prinsessan som räddar sitt liv genom att berätta historier, finner vi också en dirigent för en ungdomsorkester, en historieberättande trupp från Cairo, en orolig libanesisk skådespelerska och flera andra som alla ger konsten en ny politisk användning. På så sätt blir filmen en fantastisk berättelse om kvinnors frihetsrörelse från det förflutna till nutid och den arabiska våren.

Dessa filmer är ett urval från festivalens specialprogram: Feminismens vår.


Tisdag 21 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.

Kayayo – De Levande Shoppingkorgarna / Kayayo - The Living Shopping Baskets
Regi: Mari Bakke Riise.

Norge 2016. Dokumentär. 32 min. Dagbani, engelsk text.

I Ghanas huvudstad Accra arbetar 10000 flickor från 6 års ålder som levande shoppingkorgar, kallade Kayayo. Denna dokumentär handlar om Bamunu, en 8-årig tjej som inte har sett sin familj sedan hon skickades hemifrån för två år sedan för att stödja sin familj. Vi följer hennes oupphörliga längtan efter att komma undan de hårda marknaderna, hennes resa hem och vad som väntar där.
 

Soldat i Mogadishu / Mogadishu Soldier
Regi: Sebastian Torngren Wartin

Norge 2016. Dokumentär. 84 min. Kirundi, engelsk text.

En kamera i händerna på afrikanska unionens soldater i Mogadishu, Somalia, fångar kriget mot de jihadistiska militanterna i al-Shabaab. Efter visningen hålls en frågestund med den somaliske författaren Ahmed Nuur kring filmens innehåll, huvudsakligen om Somalia.

 

Onsdag 22 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.

Jag är Akif
Regi: Jovid Eisai, Krister Kronlid.

Sverige 2017. Dokumentär. 14 min. Svenska.

När hans far går bort och hans mor gifter om sig och lämnar honom, tar sig Akif från Sar-e-Pol i Afghanistan till Sverige för att äntligen få gå i skolan. Parallellt med Akifs berättelse får vi bakom kameran träffa sextonårige Jovid, som tillsammans med sin nyfunne vän Krister filmade "Jag är Akif" - efter bara knappt ett halvår i Sverige. Idag, över ett år senare, har Jovid precis fått avslag från Migrationsverket.

 

De Upplystas Land / The Land of the Enlighted
Regi: Pieter-Jan De Pue

Belgien 2016. Dokumentär, spelfilm. 87 min. Franska, engelsk text.

Ett gäng afghanska barn gräver ut gamla sovjetiska minor och säljer sprängämnena till barn som arbetar i gruvan. När de inte drömmer om den tid då amerikanska trupper äntligen drar sig ur deras land, håller en annan grupp kontroll över husvagnarna som smugglar de blå ädelstenarna genom de torra bergen i Pamir.
I den här sömlösa blandningen av spelfilm och dokumentär, upplever vi en fantastisk filmisk resa, skönheten och den extrema motståndskraften hos folket i krigets Afghanistan. Regissören har arbetat över sju år med filmen. 

Visningarna på Blå Stället är ett samarbete mellan Internationella Exilfilmsfestivalen, Angereds Bio och Kulturhuset Blå Stället.
Internationella Exilfilmsfestivalen    Logotyp Angereds bio 
 

 

Tisdag- torsdag 21/11-23/11
Filmfestival för mänskliga rättigheter på Blå Stället

Ur filmen Brev till en seriemördare
Ur filmen Brev till en seriemördare. Boka biljetter till onsdag 22/11 kl 18.
Samtalsledare efter filmen är Mattias Gardell. Läs mer nedan!

MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter vänder sig till skolelever på dagtid och allmänheten på kvällen. Varje filmvisning efterföljs av ett samtal. 
Som samtalsledare engagerar vi filmare, journalister, forskare och samhällsdebattörer. Bland årets gäster finns Matthias Gardell, Ebba Hermelin, Momodou Jallow och Sofie Jansson

​Här kan du läsa mer om föreläsarna.

Filmer

Ti 21/11 kl 9: From Nowhere
Längd: 89 minuter. Regi: Matthew Newton. Talat språk: engelska. Textat språk: svenska.
Samtal efter filmen med Ebba Hermelin.

From nowhere

Tre tonåringar – Moussa (J. Mallory McCree) från Guinea, Alyssa (Raquel Castro) från Peru och Sophie (Octavia Chavez-Richmond) från Dominikanska Republiken – kom alla till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras.

När en lärare, i ett försök att hjälpa eleverna att få ordning på sina papper, sätter eleverna i kontakt med en advokat måste de börja gräva i sina familjehistorier. De måste hitta det mörker som kan vara nyckeln till en ljus framtid.

En gripande och skrämmande aktuell berättelse om papperslösa människor i USA. Internationellt hyllad och flerfaldigt prisbelönad.

Samtal efter filmen med Ebba Hermelin
Ebba Hermelin är skolkurator i Hammarkullen sedan mer än 20 år. Hon har i sitt arbete mött och arbetat med många gömda (papperslösa) barn och deras familjer. Var aktiv i Flyktingamnesti 2005, en landsomfattande kampanj med ursprung i Hammarkullen, som gav ca 15000 gömda uppehållstillstånd i Sverige. Sedan några år med i Solidaritetsbyrån, ett ideellt nätverk som på olika sätt stöttar papperslösa barnfamiljer.


On 22/11 kl 9: Dolda tillgångar
Längd: 126 minuter. Regi: Theodore Melfi. Talat språk: engelska. Textat språk: svenska.
Samtal efter filmen med Sofie Jansson.

Dolda tillgångar

Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla kön och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.

Samtal efter filmen med Sofie Jansson från WIKIFEM
Wikipedia är en av våra mest använda informationskällor, men visste du att endast 9 % av de som skriver på Wikipedia är kvinnor? Det betyder att informationen som finns där, till stor del styrs av män, vilket Wikifem ser som ett demokratiproblem. Wikifem är ett projekt inom Sveriges kvinnolobby, med syfte att skapa och sprida kunskap om kvinnor på Wikipedia.


On 22/11 kl 18: Brev till en seriemördare
Längd: 85 minuter. Regi: Manal Masri. Talat språk: svenska. Textat språk: svenska.
Samtal efter filmen med Mattias Gardell. 

Brev till en seriemördare

På väg till fotbollsträningen blir 16-årige Kamal skjuten med fem skott. Polis och tidningar börjar snabbt spekulera om gängrelaterat våld och hämnduppgörelser. Även inom Kamals familj undrar man. Vad hade han gjort för att någon ska vilja skjuta honom? Vilka fiender hade han? Åren går utan några svar. Oron och sprickorna inom familjen växer sig större. Men så en dag ringer polisen och säger att de har gripit en misstänkt – Peter Mangs, som snabbt får epitetet ”den nye Lasermannen”. Manal Masri, Kamals syster, bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen hände den där novemberkvällen, hon vill veta vem som utförde dådet och förstå varför. Är det verkligen den misstänkte? För att få ett slutgiltigt svar på sina frågor skriver hon ett brev till honom.

Samtal efter filmen med Mattias Gardell
Mattias Gardell är författare, religionshistoriker och vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, vid Uppsala universitet. Boken Raskrigaren – Seriemördaren Peter Mangs (2015) ger en inblick i den ideologiska vit-makt miljö där serieskytten Peter Mangs verkar och innehåller ingående intervjuer med offer och anhöriga. Mattias kommer att hålla ett samtal efter filmen Brev till en seriemördare, som handlar om en av de fall som beskrivs ingående i boken.


To 23/11 kl 9: Sameblod
Längd: 110 minuter. Regi: Amanda Kernell. Talat språk: nordsamiska, svenska. Textat språk: svenska.
Samtal efter filmen med Momodou Jallow.


Ur filmen Sameblod

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig föratt lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Samtal efter filmen med Momodou Jallow 
Momodou Jallow är bosatt i Malmö och är ordförande i Afrosvenskarnas forum för rättvisa, samt vice ordförande i europas största antirasistiska organisation ENAR-European network against rasism. Momodou kommer att hålla i ett samtal i Angered efter filmen Sameblod. Samtalet kommer att fokusera på Sveriges koloniala arv och rasistiska historia ur ett bredare perspektiv.

Alla visningar är GRATIS! 
Läs mer om filmerna och boka biljett här.

Logotyp MRF     Logotyp Angereds bio
Ett samarbete mellan Blå Stället, MRF och Angereds bio.
Stora Salongen. Fri entré.

 

Torsdag 23/11
Välkommen in i samhället: Socialtjänsten i Angered

Den första träffen av tre där du får chans att träffa och ställa frågor tilll olika myndigheter. Idag är det Socialtjänsten i Angered som berättar om sin verksamhet. Tolkning på arabiska och somaliska. 
I samarbete med Tidigt Föräldrastöd.
Kl 13.15-15.15. Studion. Fri entré.

 

Lördag 25/11
VÅR TUR - en dag om makt, samhälle, politik och demokrati av unga, i Angered

Vår tur

Lördagen den 25 november smäller det i Angered för då arrangerar unga från Angered och Östra Göteborg en demokratidag där vi pratar öppet om makt, demokrati, inflytande och hur det är att vara ung i samhället. Håll utkik efter mer info!


27/11-15/12
Utställning: Cause of Death: Woman

Cause of Death: Woman. Foto: Linda Forsell.
Foto: Linda Forsell.

Cause of Death: Woman är en journalistisk granskning av våld mot kvinnor i tio länder. En av tre kvinnor världen över utsätts för fysiskt, sexuellt eller annan typ av våld under sin livstid.

Utställningen visas i samband med FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Bakom projektet står Karin Alfredsson, Linda Forsell, Kerstin Weigl och Unizon.
Mer info på: www.causeofdeathwoman.com

Visning av utställningen tisdag 28/11 kl 17.30.
Samling vid informationen i Blå Gången.
Efter visningen kommer ett samtal om trygghet i det offentliga rummet - för vem?
Se info nedan.
Ett samarbete med Länsstyrelsen, Västra Götaland.
Logotyp Länsstyrelsen Västra Götaland
Utställningen visas i Rosa Gången 27/11-15/12.


 

Tisdag 28/11
Trygghet i det offentliga rummet - för vem?

Trygghet i det offentliga rummet

Hur drabbas kvinnor av islamofobiskt våld?  

Skjutningar, gängkriminalitet, "No Go"-zoner och fler poliser dominerar trygghetsfrågan i media. Sällan lyfts den form av otrygghet som många muslimska kvinnor vittnar om, ofta i de allra mest centrala delarna av Göteborg. Vem ses som ett skyddsvärt subjekt i det trygghetsfrämjande arbetet? Hur skapar vi ett mer jämlikt Göteborg där alla känner sig trygga?
Medverkande:

Aftab Soltani
Ordförande i Hayat - kvinnorörelse och verksamhetsutvecklare
på Akademin i Göteborg.
Iman Baroudi
Lärare, imam-utbildad och föreningsaktiv i bl.a. Angereds Islamiska Församling
och Syrian Women´s Association. 
Eva Warberg
Lärare och medgrundare till Kvinnofolkhögskolan.
Haisam A-Rahman
Göteborgs Stads trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete.
Nakisa Khorramshahi
Utvecklingsledare inom Jämlikt Göteborg, Göteborgs Stad.

Samtalsledare: Maimuna Abdullahi
Socionom som arbetar med folkbildningfrågor med fokus på social mobilisering.
Hon är författare till European Network Against Racism's rapport "Forgotten women:
The impact of islamophobia on Muslim women".

Obs! Före samtalet har vi en visning av utställningen Cause of death: woman kl 17.30.
Samling vid informationen i Blå Gången.


Ett samarbete med SDF Angered och Länsstyrelsen i Västra Götaland. 
Logotyp Gibca Logotyp Länsstyrelsen Västra Götaland Logotyp Göteborgs Stad

Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.


Lördag 2/12
Författarfrukost med Åsa Moberg

Åsa Moberg. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.
Åsa Moberg. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Åsa Moberg är journalist, recensent, översättare och författare till ett flertal böcker, nu aktuell med självbiografin Livet som till stor del fokuserar på det omtalade året 1968 och ger en inblick i dåtidens Sverige. Allt var inte bättre förr, tvärtom menar Moberg.

Åsa Mobergs intresseområden är mångtaliga: kvinnofrågor, sociala frågor, miljö, energi (kärnkraftsfrågan)och konst utmärker sig i hennes engagemang och verk. Moberg har bl.a. översatt Simone de Beauvoir till svenska: Mandarinerna (1992) och Det andra könet (2002).

Entré inklusive frukostbuffé 100 kr. 
Biljetter bokas på telefon 031-330 50 65 eller på
ticketmaster.se

Ett samarrangemang mellan Angereds bibliotek,  ABF Göteborg och Blå Stället.  
Kl 10-12. Restaurang Kultur på burk, Blå Stället.
Frukost serveras från kl 9.30.

 

Tisdag 5/12
Öppen scen: läsning med Pål Eggert om att skriva med religiösa referenser

Pål Eggert

Pål Eggert läser och samtalar om att skriva med religiösa referenser. Scenen är också öppen för dig som vill läsa dina texter för publik eller bara lyssna och bli inspirerad.  Vill du läsa? Anmäl dig gärna: annifrid.frisk@angered.goteborg.se 
Logotyp Gibca
Kl 18-20. Studion. Fri entré. Vi bjuder på fika.

 

Fredag 8/12
Välkommen in i samhället: om hälsa och sjukvård med Angereds närsjukhus 

Den andra träffen av tre där du får chans att träffa och ställa frågor tilll olika myndigheter. Idag är det Charlotta Bertolino från Angereds Närsjukhus som berättar vad de kan hjälpa till med, och om hur man hittar rätt i Hälso- och sjukvården. Tolkning på arabiska och somaliska. 
I samarbete med Tidigt Föräldrastöd.
Kl 13.15-15.15. Studion. Fri entré.

 

Måndag 18/12
Välkommen in i samhället: Arbetsförmedlingen svarar på frågor

Den sista av tre träffar där du får chans att träffa myndigheter som berättar om sin verksamhet och där du kan ställa frågor. Tolkning på somaliska och arabiska.
I samarbete med Tidigt Föräldrastöd.
Kl 13.15-15.15. Studion. Fri entré.

 

Tisdag 23/1 2018
Solidaritet och engagemang för flyktingar i Sverige

Samtal om olika ideella initiativ för att hjälpa flyktingar när det offentliga samhället inte räcker till.
Medverkar gör bland andra Ingen Människa Är Illegal samt rörelsen Vi Står Inte Ut! 
Ett samarrangemang med Blå Ställets Vänner.
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.