Foto: Renée Timlin

Livat i Blå Gången

När du kommer in på Kulturhuset Blå Stället ser du direkt en lång korridor. Det är Blå Gången och det är den vi vill liva upp! Och det gör vi med musik, berättelser, fotovisningar, sagor, workshops, pyssel och knåp och annat som vi kommer på. Det är bara att slå dig ner om du har vägen förbi...

Har du frågor eller förslag på idéer? Kontakta programproducent:
Gloria Esteban. Tel: 0725-05 07 94.
E-post: gloria.esteban@angered.goteborg.se

Torsdag 26/10
Miniföreläsning: Sofia Cederfelt från Sida Alumni

Dessutom visar Matilda Nilsson från Mariakyrkan i Hammarkullen Fairtradeprodukter.

Sida Alumni Fairtrade

Om rasism, orättvisor, (o)jämlikhet, hållbar konsumtion och Fairtrade.
Funderar du någonsin på var den mat du äter kommer ifrån? Vem som har odlat dina kaffebönor eller tillverkat den chokladen du äter, och under vilka förhållanden detta har skett?

Sofia Cederfeldt : "Under våren 2016, reste jag till Sydafrika för att lära mig mer om Fairtrade-märkta varor och dess produktion. Jag insåg ganska snabbt hur litet utbudet av schyssta produkter var, och att många faktiskt inte ens vet vad skillnaden på en Fairtrade produkt och en annan är, eller varför det ens är viktigt.

I Sydafrika träffade jag Arianna, som arbetade på Fairtrade Label South Africa. Hon arbetade för att bönder i landet skulle få en bättre levnadssituation med hjälp utav schysta arbetsvillkor. Hon fick mig att inse hur viktigt det är med globala samarbeten för att öka kunskapen och engagemanget kring rättvis handel och produktion, i alla delar av världen. Genom att få se var mina kaffebönor odlas och av vilka människor, har jag fått en ny förståelse till varför det är viktigt att veta var ifrån just mitt kaffe kommer."

Genom interaktiva övningar funderar vi tillsammans på olika förutsättningar i livet, varför Sverige ger bistånd och hur svenskt utvecklingssamarbete kan komma att bidra till bättre levnadssituationer för människor i andra delar av världen.

Sofia Cederfeldt  - Kandidatexamen i Företagsekonomi. Studerar nu master på Textilhögskolan, inom Textil med fokus på Hållbarhet.
Internationell erfarenhet: MFS i Sydafrika, undersökte utbudet och kunskapen kring Fairtradeprodukter inom matvaruhandelssektorn. Välgörenhetsprojekt i Gambia, samt arbetat med ensamkommande kvinnliga flyktingar.

Sida utbildar unga människor i globala utvecklingsfrågor och interaktiva pedagogiska metoder genom programmet Sida Alumni. Personerna som genomgår programmet har nyligen inhämtade erfarenheter från fältstudier och praktikprogram. De erbjuder gratis workshops och föredrag i skolor, föreningar, organisationer och på företag. Alumnerna finns utspridda över hela landet.

Fairtrade

En kyrka för fairtrade! Mariakyrkan vill vara med och bidra till rättvis handel och etisk konsumtion för att därigenom verka för ett gott liv för alla människor, för konsumenterna men främst av allt för producenterna!

Mariakyrkan i Hammarkullen är en samarbetskyrka mellan Angereds församling (Svenska Kyrkan) och Betlehemskyrkans församling (Equmeniakyrkan).

Föreläsning kl 18.
Visning av Fairtradeprodukter kl 17.30-19.30. 
Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 2/11
WIÑAYPACHA - De Dödas Dag

Wiñaypacha - De Dödas Dag

Välkommen att delta i firandet av De Dödas Dag på andinsk vis. Carmen Blanco hjälper oss att bygga upp altaret med blommor, bakelser, frukt och bröd. Ta med foton på nära och kära som gått bort och delta i ceremonin. 
Musik: Rolando Rocha med gäster.
I samarbete med Boliviagruppen.
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.
Kl 17: Workshop för barn i Blå Gången.


Torsdag 9/11
Miniföreläsning: mänskliga rättigheter och de nya globala målen

Mänskliga rättigheter

Om fattigdomsbekämpning och hälsa med exempel från Uganda. Föreläsning och samtal med Amanda Day, SIDA Alumni.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Tisdag 14/11
Berättarkväll: inspiration med Passalen

Passalen

Passalen är en ideell förening med fokus på barn och unga med funktionsvariation och verkar för allas rätt till ett meningsfullt och aktivt liv. Kom och hör vilka de är och hur du kommer med.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag  23/11
Workshop: gör din röst hörd - gör en docka!

Dockprojektet

Skapa en budbärare - en docka med dina drömmar om hur världen ska se ut. Använd din kreativitet och ditt uttryck! Med Dockprojektet.

1. Skriv ner din framtidsdröm om samhället
2. Gör en docka och sätt fast budskapet
3. Dockan ställs ut på Världskulturmuseet i Göteborg i december
4. Dockan reser sen till FN i New York
5. Därefter ges dockorna till barn i flyktingläger
Kl 17.30 Blå Gången. Fri entré. 

 

Torsdag 30/11
Berättarkväll: tacka inte mig, skicka hjälpen vidare till en människa i nöd!

Tacka inte mig...

Jorge Latoff, aktiv i Refugees Welcome och Ingen Människa är Illegal, berättar om arbetet med välkomnandet av nyanlända.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré. 

 

Tisdag 5/12
Finland 100 år: Finlands matkultur

Finlands matkultur

Riitta Shraiteh berättar och bjuder på smakprov av finländska maträtter och bakverk.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré. 

 

Tisdag 12/12
Workshop: gör ditt eget julpynt!

Julpynt

Skapa dekorationer, vackra paket eller egna julkort med oss.
Kl 17.30. Blå Gången. Fri entré. 

 

Torsdag 18/1
Återbruksslöjda

Återbruksslöjda

Slöjda nytt av gammalt Vi använder förpackningar, tyger, burkar, trä, garn och pärlor. Med Marise Silve Lember, återbrukskonst­när och slöjdare. Barn och vuxna tillsammans. Åldersgräns 7 år.
Kl 17.30. Blå Gången. Fri entré.

 

Lördag 20/1
Workshop och musik med Fas Trä

Estradtäljning med kniv, yxa och swingmusik med skedtäljarstjärnan Fritiof Runhall. Därefter finns möjlighet att prova på att tälja i färskt trä. Prova på pappersintarsia med Olivia de Jong. Workshopdelen riktar sig till vuxna eller barn i vuxens sällskap. Begränsat antal platser. Fas Trä är en del av Slöjdlyftet och produceras av Västarvets Hemslöjdskonsulenter.
Mer info: vastarvet.se/fastra

 

Torsdag 25/1
Berättarkväll: matkultur i Brasilien

Clara Neto Andersson, ordförande i föreningen Brasil-Sverige, berättar och bjuder på en typisk brasiliansk maträtt.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.