Film Teater Litteratur

Angereds Bio visar film, Angereds Teater finns i huset, Angereds bibliotek och Blå Stället ordnar Författarfrukostar och ibland har Blå Stället särskilda författar- eller poesikvällar. Även barnteater och annan filmverksamhet hittar du här.

Film

 

Angereds Bio

Angereds Bio

Visar film torsdagar och ibland söndagar.

Klicka på länken här för att se aktuell film.

 

Måndag 30/10
Höstlovsfilm: Hotell Transylvania

Till Draculas hotell kommer många läskiga besökare.
Från 7 år. 
Kl 11. Stora Salongen. Fri entré. 

 

Söndag 12/11
Fokus Uruguay: film, tango och konst

Fokus Uruguay

Uruguayanska rådet i Göteborg visar filmen "Migas de Pan" av regissören Manane Rodriguez, Oscarsnominerad 2017, textad på engelska. Samtal med publiken. Dagen inleds med tangoensemblen Haksten. Bernardo González från Uruguay visar sin konst.
Kl 13-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

 

Måndag-onsdag 20/11-22/11
Internationella Exilfilmsfestivalen på Blå Stället

Internationella Exilfilmsfestivalen

 

FILMER

Måndag 20 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.
Blåskäggs Berättelse i Nutid / Blue Beard Today's Tale
Regi: Khadija Baker.
Kanada 2016. Experimentell Animation.17 min. Engelska, engelsk text.

En poetiskt animerad film som är en skicklig kombination mellan en fransk gammal folksaga, Blåskägg, och Scheherazades öde från mellanösterns passionerade saga Tusen och en natt. Blåskägg handlar om en mäktig man som dödar nyfikna kvinnor som vill göra det förbjudna. Kvinnan i berättelsen är en symbol för folket under den ”Arabiska våren”. En symbolisk och konstnärlig filmatisering av två gamla folksagor som framkallar dagens situation för mellanösterns kvinnor under och efter den Arabiska våren av den kurdiska filmaren Khadija Baker.

Scheherazades dröm / The Dream of Shahrazad
Regi: Francois Verster
Sydafrika 2014. Spelfilm 110 min. Arabiska, engelsk text.

Genom att väva samman musik, politik och historieberättande, utforskar Francois Verster de sociala och politiska händelserna i Egypten, Turkiet och Libanon genom metaforen "Tusen och en natt". Kreativitet och politisk artikulering sammanfaller som svar på förtryck. Förutom anspelningen på Scheherazade, prinsessan som räddar sitt liv genom att berätta historier, finner vi också en dirigent för en ungdomsorkester, en historieberättande trupp från Cairo, en orolig libanesisk skådespelerska och flera andra som alla ger konsten en ny politisk användning. På så sätt blir filmen en fantastisk berättelse om kvinnors frihetsrörelse från det förflutna till nutid och den arabiska våren.

Dessa filmer är ett urval från festivalens specialprogram: Feminismens vår.


Tisdag 21 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.
Kayayo – De Levande Shoppingkorgarna / Kayayo - The Living Shopping Baskets
Regi: Mari Bakke Riise.

Norge 2016. Dokumentär. 32 min. Dagbani, engelsk text.

I Ghanas huvudstad Accra arbetar 10000 flickor från 6 års ålder som levande shoppingkorgar, kallade Kayayo. Denna dokumentär handlar om Bamunu, en 8-årig tjej som inte har sett sin familj sedan hon skickades hemifrån för två år sedan för att stödja sin familj. Vi följer hennes oupphörliga längtan efter att komma undan de hårda marknaderna, hennes resa hem och vad som väntar där.

Soldat i Mogadishu / Mogadishu Soldier
Regi: Sebastian Torngren Wartin

Norge 2016. Dokumentär. 84 min. Kirundi, engelsk text.

En kamera i händerna på afrikanska unionens soldater i Mogadishu, Somalia, fångar kriget mot de jihadistiska militanterna i al-Shabaab. Efter visningen hålls en frågestund med den somaliske författaren Ahmed Nuur kring filmens innehåll, huvudsakligen om Somalia.


Onsdag 22 november kl 13. Stora Salongen. Entré 40 kr.
Jag är Akif
Regi: Jovid Eisai, Krister Kronlid.

Sverige 2017. Dokumentär. 14 min. Svenska.

När hans far går bort och hans mor gifter om sig och lämnar honom, tar sig Akif från Sar-e-Pol i Afghanistan till Sverige för att äntligen få gå i skolan. Parallellt med Akifs berättelse får vi bakom kameran träffa sextonårige Jovid, som tillsammans med sin nyfunne vän Krister filmade "Jag är Akif" - efter bara knappt ett halvår i Sverige. Idag, över ett år senare, har Jovid precis fått avslag från Migrationsverket.

De Upplystas Land / The Land of the Enlighted
Regi: Pieter-Jan De Pue

Belgien 2016. Dokumentär, spelfilm. 87 min. Franska, engelsk text.

Ett gäng afghanska barn gräver ut gamla sovjetiska minor och säljer sprängämnena till barn som arbetar i gruvan. När de inte drömmer om den tid då amerikanska trupper äntligen drar sig ur deras land, håller en annan grupp kontroll över husvagnarna som smugglar de blå ädelstenarna genom de torra bergen i Pamir.
I den här sömlösa blandningen av spelfilm och dokumentär, upplever vi en fantastisk filmisk resa, skönheten och den extrema motståndskraften hos folket i krigets Afghanistan. Regissören har arbetat över sju år med filmen. 

Visningarna på Blå Stället är ett samarbete mellan Internationella Exilfilmsfestivalen, Angereds Bio och Kulturhuset Blå Stället.
    
Internationella Exilfilmsfestivalen med dess budskap och ledord "Världen är mitt hem" föddes år 1993 i Göteborg. Exilfilmsfestivalen är mycket mer än en festival. Festivalen fungerar som en plattform där filmmakare i exil kan komma till tals oavsett nationell etnisk och religiös tillhörighet. Festivalen är också ett forum för en öppen dialog kring människans existens i exil och kring de förhållanden som tvingar människor att lämna sina hemländer för en oviss tillvaro i ett annat land. Exilfilmsfestivalen är en träffpunkt för kulturellt utbyte mellan olika grupper av människor, tvärs över alla gränser.
Internationella Exilfilmsfestivalen    Logotyp Angereds bio 
 

Tisdag- torsdag 21/11-23/11
Filmfestival för mänskliga rättigheter på Blå Stället

Ur filmen Brev till en seriemördare
Ur filmen Brev till en seriemördare. Boka biljetter till onsdag 22/11 kl 18.
Samtalsledare efter filmen är Mattias Gardell. Läs mer nedan!

MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter vänder sig till skolelever på dagtid och allmänheten på kvällen. Varje filmvisning efterföljs av ett samtal. 
Som samtalsledare engagerar vi filmare, journalister, forskare och samhällsdebattörer. Bland årets gäster finns Matthias Gardell, Ebba Hermelin, Momodou Jallow och Sofie Jansson

​Här kan du läsa mer om föreläsarna.

Filmer

Ti 21/11 kl 9: From Nowhere
Längd: 89 minuter. Regi: Matthew Newton. Talat språk: engelska. Textat språk: svenska.
Samtal efter filmen med Ebba Hermelin.

From nowhere

Tre tonåringar – Moussa (J. Mallory McCree) från Guinea, Alyssa (Raquel Castro) från Peru och Sophie (Octavia Chavez-Richmond) från Dominikanska Republiken – kom alla till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras.

När en lärare, i ett försök att hjälpa eleverna att få ordning på sina papper, sätter eleverna i kontakt med en advokat måste de börja gräva i sina familjehistorier. De måste hitta det mörker som kan vara nyckeln till en ljus framtid.

En gripande och skrämmande aktuell berättelse om papperslösa människor i USA. Internationellt hyllad och flerfaldigt prisbelönad.

Samtal efter filmen med Ebba Hermelin
Ebba Hermelin är skolkurator i Hammarkullen sedan mer än 20 år. Hon har i sitt arbete mött och arbetat med många gömda (papperslösa) barn och deras familjer. Var aktiv i Flyktingamnesti 2005, en landsomfattande kampanj med ursprung i Hammarkullen, som gav ca 15000 gömda uppehållstillstånd i Sverige. Sedan några år med i Solidaritetsbyrån, ett ideellt nätverk som på olika sätt stöttar papperslösa barnfamiljer.


On 22/11 kl 9: Dolda tillgångar
Längd: 126 minuter. Regi: Theodore Melfi. Talat språk: engelska. Textat språk: svenska.
Samtal efter filmen med Sofie Jansson från projektet Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia

Dolda tillgångar

Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla kön och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.

Samtal efter filmen med Sofie Jansson från projektet Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia
Wikipedia är en av våra mest använda informationskällor, men visste du att endast 9 % av de som skriver på Wikipedia är kvinnor? Det betyder att informationen som finns där, till stor del styrs av män, vilket Wikifem ser som ett demokratiproblem. Wikifem är ett projekt inom Sveriges kvinnolobby, med syfte att skapa och sprida kunskap om kvinnor på Wikipedia.


On 22/11 kl 18: Brev till en seriemördare
Längd: 85 minuter. Regi: Manal Masri. Talat språk: svenska. Textat språk: svenska.
Samtal efter filmen med Mattias Gardell. 

Brev till en seriemördare

På väg till fotbollsträningen blir 16-årige Kamal skjuten med fem skott. Polis och tidningar börjar snabbt spekulera om gängrelaterat våld och hämnduppgörelser. Även inom Kamals familj undrar man. Vad hade han gjort för att någon ska vilja skjuta honom? Vilka fiender hade han? Åren går utan några svar. Oron och sprickorna inom familjen växer sig större. Men så en dag ringer polisen och säger att de har gripit en misstänkt – Peter Mangs, som snabbt får epitetet ”den nye Lasermannen”. Manal Masri, Kamals syster, bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen hände den där novemberkvällen, hon vill veta vem som utförde dådet och förstå varför. Är det verkligen den misstänkte? För att få ett slutgiltigt svar på sina frågor skriver hon ett brev till honom.

Samtal efter filmen med Mattias Gardell
Mattias Gardell är författare, religionshistoriker och vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, vid Uppsala universitet. Boken Raskrigaren – Seriemördaren Peter Mangs (2015) ger en inblick i den ideologiska vit-makt miljö där serieskytten Peter Mangs verkar och innehåller ingående intervjuer med offer och anhöriga. Mattias kommer att hålla ett samtal efter filmen Brev till en seriemördare, som handlar om en av de fall som beskrivs ingående i boken.


To 23/11 kl 9: Sameblod
Längd: 110 minuter. Regi: Amanda Kernell. Talat språk: nordsamiska, svenska. Textat språk: svenska.
Samtal efter filmen med Momodou Jallow.


Ur filmen Sameblod

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig föratt lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Samtal efter filmen med Momodou Jallow 
Momodou Jallow är bosatt i Malmö och är ordförande i Afrosvenskarnas forum för rättvisa, samt vice ordförande i europas största antirasistiska organisation ENAR-European network against rasism. Momodou kommer att hålla i ett samtal i Angered efter filmen Sameblod. Samtalet kommer att fokusera på Sveriges koloniala arv och rasistiska historia ur ett bredare perspektiv.

Alla visningar är GRATIS! 
Läs mer om filmerna och boka biljett här.

Logotyp MRF     Logotyp Angereds bio
Ett samarbete mellan Blå Stället, MRF och Angereds bio.
Stora Salongen. Fri entré.

 

Litteratur


Lördag 2/12
Författarfrukost med Åsa Moberg

Åsa Moberg. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.
Åsa Moberg. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Åsa Moberg är journalist, recensent, översättare och författare till ett flertal böcker, nu aktuell med självbiografin Livet som till stor del fokuserar på det omtalade året 1968 och ger en inblick i dåtidens Sverige. Allt var inte bättre förr, tvärtom menar Moberg.

Åsa Mobergs intresseområden är mångtaliga: kvinnofrågor, sociala frågor, miljö, energi (kärnkraftsfrågan)och konst utmärker sig i hennes engagemang och verk. Moberg har bl.a. översatt Simone de Beauvoir till svenska: Mandarinerna (1992) och Det andra könet (2002).

Entré inklusive frukostbuffé 100 kr. 
Biljetter bokas på telefon 031-330 50 65 eller på
ticketmaster.se

Ett samarrangemang mellan Angereds bibliotek,  ABF Göteborg och Blå Stället.  
Kl 10-12. Restaurang Kultur på burk, Blå Stället.
Frukost serveras från kl 9.30.

 

Tisdag 5/12
Öppen scen: läsning med Pål Eggert om att skriva med religiösa referenser

Pål Eggert

Pål Eggert läser och samtalar om att skriva med religiösa referenser. Scenen är också öppen för dig som vill läsa dina texter för publik eller bara lyssna och bli inspirerad.  Vill du läsa? Anmäl dig gärna: annifrid.frisk@angered.goteborg.se 
Logotyp Gibca
Kl 18-20. Studion. Fri entré. Vi bjuder på fika.

  

Teater

 

Angereds Teater - Klätterbaronen

Angereds Teater spelar Klätterbaronen

Klicka på länken här för att se aktuellt program för Angereds Teater.

 

Lördag 18/11
Barnteater: småsagor med Aha-teatern

Aha-teatern

”Vi kommer till Blå Stället, Väskan och jag, med småsagor och sånger. Tillsammans sjunger och berättar vi om Bockarna Bruse, Den lilla lilla gumman och andra sagor.” För barn 2-5 år.
Kl 13. Stora Salongen. Entré: 50 kr/person via ticketmaster.se

 

Skolföreställningar

Kullerbagge - med Bronja Novak Lindblad (2-5 år)
Kullerbagge

En danzoologi för de minsta.

Koreografen och dansaren Bronja Novak Lindblad har i långa tider, med förstoringsglas, sökt efter intressanta småkryp och se där – en art som gömt sig för vetenskapen: Kullerbaggen!
Den är enormt rar, speciell och knappt synlig. Men med hjälp av fantasynen kan nu alla med barnasinne se den om de bara anstränger sig en aning. Men vad gör den egentligen?  Vad håller Kullerbaggen på med?
Spelas måndag 13/11 kl 9.30 & 10.30. Stora Salongen, Blå Stället.
Biljetter? Maila: petra.ahlqvist@angered.goteborg.se eller ring: 072-505 56 03.

 

Åååå snälla följ mig <3 <3 <3 (10-12 år)
Åååå snälla följ mig

En musikal för mellanstadiet om fans, femininitet och grupptillhörighet.

Åååå snälla följ mig <3 <3 <3 är känslan av en naturupplevelse. Av att stå högt uppe på ett berg och se ut över världen. Känslan av odödlighet och evighet som strömmar som kolsyra genom blodet. Känslan av att älska gränslöst och av att kasta sig ut - och bli fångad. Att bli upptagen av ett kollektiv, vara del av någonting stort och förlora sig själv i en ocean av längtan.
Spelas torsdag 23/11 kl 10.30 & 13. Blackbox, Kulturskolan, Blå Stället.
Biljetter? Maila: petra.ahlqvist@angered.goteborg.se eller ring: 072-505 56 03.