Film Teater Litteratur

Angereds Bio visar film, Angereds Teater finns i huset, Angereds bibliotek och Blå Stället ordnar Författarfrukostar och ibland har Blå Stället särskilda författar- eller poesikvällar. Även barnteater och annan filmverksamhet hittar du här.

 

Film
 

Fredag 26/1 OBS SLUTSÅLT!
Livestreaming från invigningen av
Göteborg Film Festival

Göteborg Film Festival

Livestreamingen från Biografen Draken till Blå Stället börjar kl 17.30. Vi startar programmet redan klockan 16.45 med pianomusik med Ali Firend, mingel och fika. Dan Greider läser Biografiska Berättelser och delar av kören Joyvoice sjunger.

Så varmt välkommen till invigningen av Nordens största filmfestival med musik, berättelser, mingelfika, sång och film!


Entré 40 kr. Biljetter bokas på telefon 031-330 50 65 eller på www.ticketmaster.se
Rabatt! För 40 kr får du både se invigningsfilmen OCH ett festivalpass (värde 50 kr) som du behöver för att se andra filmer på festivalen. Med festivalpasset får du dessutom tillgång till seminarier, fester, workshops, festivalerbjudanden och mycket mer. 
Från kl 16.45. Stora Salongen. Vi bjuder på mingelfika.

Invigningsfilm - Amatörer av Gabriela Pichler 
Amatörer av Gabriela Pichler

Gabriela Pichlers Amatörer får sin världspremiär som invigningsfilm på Göteborg Film Festival. Filmen ingår även i tävlan om Dragon Award Best Nordic Film.

Den kompromisslösa debuten Äta sova dö gjorde direkt Gabriela Pichler till en av Sveriges mest respekterade regissörer. Filmen vann fyra guldbaggar, bland annat för bästa film, regi och manus.

Nu är hon tillbaka med en intelligent, varm och fantastiskt rolig film om vem som äger bilden av ett samhälle. Den lilla kommunen Lafors hoppas vända den ekonomiska torkan genom att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ber de ungdomar att producera filmer om sin hemort, men filmerna blir inte som de tänkt sig. Utifrån ett manus som hon skrivit tillsammans med Jonas Hassen Khemiri gestaltar Gabriela Pichler såväl kämpande medborgare som plågade politiker med absolut tonträff, drabbande humor och hundraprocentig lojalitet.

Som förfilm till årets invigningsfilm visas Brottas av Julia Thelin som ingår i kortfilmstävlingen Best Swedish Short – Startsladden.

Göteborg Film Festivals invigningsceremoni direktsänds till 31 biografer i Västra Götalandsregionen. Ceremonin leds i år av Emma Molin, känd från humorserien Grotesco. Alicia Vikander som är årets hedersgäst kommer tilldelas Nordic Honorary Dragon Award under ceremonin. 

Ett samarbete mellan Kulturhuset Blå Stället och Angereds Bio.
Entré 40 kr.
Biljetter bokas på telefon 031-330 50 65 eller på 
www.ticketmaster.se
Från kl 16.45. Stora Salongen. Vi bjuder på mingelfika.

Angereds Bio

Angereds Bio

Visar film torsdagar och sista söndagen i månaden.

Klicka på länken här för att se aktuell film.

Tisdag 6/2
Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Film: "The cut: exploring fgm" och samtal

Mot kvinnlig könsstympning

Journalisten Fatma Naib har undersökt varför den farliga, smärtsamma och ibland dödliga traditionen av kvinnlig könsstympning fortsätter i så många länder. Hon har också studerat vad som krävs för att den ska upphöra. I filmen ger sig Fatma Naib ut på en personlig resa, från Somaliland och Kenya till Sverige, för att utforska traditionen kvinnlig könsstympning. OBS! Filmen är på engelska, ej textad till svenska

Efter filmen hålls ett fördjupande samtal på temat med Eva Hammad, Jamila Said Musse och representanter från föreningen Hela Blomman. Samtalet leds av Lina Lundborg.

Den 6 februari är det den internationella dagen dagen mot kvinnlig könsstympning.
I samarbete med SDF Angered och föreningen Hela Blomman.
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré. Vi bjuder på fika.

Onsdag 14/3
Burka Songs 2.0 - film och samtal

Burka Songs

2011 införde Frankrike förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats. Hanna Högstedt fick pengar till en film där hon skulle gå i burka i Paris, sjungande franska nationalsången tills hon blev gripen av polis. Men allt gick fel. Här följer vi processen från filmidé till ett samtal om vita privilegier, slöjan och filmsverige idag.
Efter filmen: samtal mellan regissören Hanna Högstedt och Fatima Doubakil, aktivist i människorättsfrågor och medverkande i filmen. Samtalsledare Maimuna Abdullahi.
I samarbete med Göteborgs Stad, Stadsledningskontoret.
Kl 18. Stora Salongen. Fri entré. Vi bjuder på fika.

 

Teater

 

Lördag 24/2
Flight Mode

Flight mode

Feminism som lyfter, svävar, glidflyger, tvångsdeporteras, klimatkompenserar, kraschlandar och eftersöks i vida vatten. Feminism som flyger, med feltryckta pass, med kraftiga vingslag och kraftfulla motorer - och feminism som tagit beslutet att aldrig någonsin flyga mer. Kvinnofolkhögskolans skrivarkurs ”Your Silence Will Not Protect You” skriver för scenen och för kursen “Feministiskt fokus: Teater” som sätter texterna på scenen och ger dem kropp och röst. Det enda vi vet är att det kommer att bli en poetiskt politisk föreställning - om att flyga. 

”Your Silence Will Not Protect You” är en kurs i skönlitterärt skrivande och “Feministiskt fokus: Teater” är en teaterkurs. Båda ges vid Kvinnofolkhögskolan i Göteborg och båda fokuserar på samhälle, makt och kollektiv. 
OBS! I Blå Ställets tryckta folder går denna programpunkt under rubriken
"Flymetoo (wherever)".
Ett samarbete mellan Kvinnofolkhögskolans teater- och skrivarkurs och Blå Stället.
Kl 19. Stora Scenen. Fri entré.

 

Angereds Teater - #delameddig

Angereds Teater

Sexton nya skådespelare och fem nya dramatiker gör sin debut med pjäsen #delameddig. Det är personliga berättelser om hämnd och ilska skapad av fem manusförfattare från Angered Teaters skrivgrupp. På scen står Angered Teaterskolas 16 elever och föreställningen är deras slutproduktion. 
Regi: Jakob Tamm Scenografi: Anna Lamberg. Från 15 år.
Spelas 23 mars till 28 april 2018. Mer info: 031-331 54 08.
Läs mer på Angereds Teaters webbsida.

 

Barnteater på Blå Stället

Vi har ett flertal föreställningar  för barn som främst riktar sig till skolor och förskolor. Men i mån av plats kan du som privatperson också köpa en biljett.
Se sidan för Barn & Unga för program.

 

Litteratur

 

Onsdag 7/2
Öppen scen: läsning med Olivia Bergdahl
- om att skriva

Olivia Bergdahl

Olivia Bergdahl, estradpoet och författare läser och samtalar om att skriva. Hon blev svensk mästare i Poetry Slam när hon var 17 år och sedan världsfyra året därpå. Hon har gett ut dikter, en roman och musik.
Vill du läsa? Anmäl dig gärna till: bibbi.forsman@angered.goteborg.se
Kl 18-20. Studion. Fri entré. Vi bjuder på fika.
 

Lördag 10/2
Författarfrukost med Mara Lee

Mara Lee. Fotograf: Märta Thisner
Mara Lee. Fotograf: Märta Thisner.

Mara Lee är författare, översättare och har undervisat på Biskop-Arnös Författarskola. Efter två uppmärksammade diktsamlingar debuterade hon som romanförfattare med Ladies och därefter prisade Salome. Nu är Lee aktuell med Kärleken och Hatet.
Ett samarrangemang mellan Angereds bibliotek, ABF Göteborg och Blå Stället. 
Entré inklusive frukostbuffé: 100 kr. Biljetter bokas på telefon 031-330 50 65 eller på www.ticketmaster.se
Frukost serveras från kl 9.30.
Kl 10-12. Restaurang Kultur på burk, Blå Stället. Entré: 100 kr.

 

Onsdag 21/3
Författarkväll med Evin Ahmad

Evin Ahmad. Fotograf: Johan Bergmark.
Evin Ahmad. Fotograf: Johan Bergmark.

Evin Ahmad (f. 1990) har på kort tid etablerat sig som skådespelareinom teater och film i Sverige. Hon tillhör den fasta ensemblen på Folkteatern i Göteborg och spelar huvudrollen i långfilmen Dröm vidare. Ahmad har under 2017 också gjort sig känd för sitt prat i Sommar i P1 och med författardebuten En dag ska jag bygga ett slott av pengar.
Ett samarrangemang mellan Angereds bibliotek och Blå Stället.
Entré inklusive lyxig soppbuffé med hembakat bröd: 100 kr.
Biljetter bokas på telefon 031-330 50 65 eller på www.ticketmaster.se
Soppa serveras från kl 17.30.
Kl 18-20. Restaurang Kultur på burk, Blå Stället. Entré: 100 kr.