Foto: Tommy Olsson

Musik

Musikprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet är en av de främsta musikutbildningarna på gymnasienivå i Sverige och det enda med spetsutbildning i Göteborg. Estetiska programmet är en bred studieförberedande utbildning. Du får lätt likvärdig högskolebehörighet med samhälls- eller ekonomiprogrammets.

Rik och varierad ensembleverksamhet

Varje vecka spelar 30 rock/popband med olika inriktning, 10 improvisationsgrupper, symfoniorkester, kammarorkester, blåsorkester, storband, 4 körer, renässansensemble, sångensembler, romansensembler, stråkkvartetter och andra kammarensembler, folkmusikgrupp, brass-, cello-, flöjt-, gitarr-, saxofon- och slagverksensembler m.m. med lärarledning.

Lyssna här: Hvitfeldtska Musikgymnasiet

 

BREDD OCH KOMPETENS

Här arbetar ett 30-tal lärare, många aktiva som musiker, kompositörer och producenter och alla kunniga och engagerade med djupa specialkunskaper. Vi är stolta över den fördomsfria och tillåtande stämning som råder på programmet. Många starka personligheter respekterar varandras olikheter.

RIKSREKRYTERANDE SPETSUTBILDNING I MUSIK

Det börjar 64 elever i ettan varje år, 16 av dessa går på vår spetsutbildning. Du som söker till spets vet redan nu att du har siktet inställt på studier vid musikhögskola eller annan högre musikutbildning i Sverige eller utomlands. Målet är att du ska kunna gå vidare direkt efter gymnasiet till en musikutbildning du vill komma in på.

Du läser instrument eller sång direkt på nivå 2 i din inriktning, vilket betyder att du spelar/sjunger på en hög nivå redan när du söker, och du har mer undervisning i både instrument/sång och ensemble i din programfördjupning.

SAMARBETEN OCH KONSERTER

Årligen ger vi en rockkonsert på Nefertiti, en julkonsert i Oscar Fredriks kyrka, ettorna har ett ensembleprojekt med studenter från HSM (Högskolan för Scen och Musik) som avslutas med konsert i stora konsertsalen på Artisten. Tvåorna gör en musikteaterföreställning och treorna redovisar ofta i konsertform det arbete de gjort i fördjupningsensemble. Vi gör en höstkonsert, en vårkonsert, klasskonserter, ensembleuppspelningar, diverse projektredovisningar, gitarrkonserter, kammarkonserter, flöjtkonserter och mycket annat. Ofta har dessutom vi ett större projekt med någon känd musikprofil som resulterar i en stor offentlig konsert på Artisten eller i Göteborgs konserthus där alla våra elever deltar. Vi samarbetar med HSM, Nefertiti, Göteborgs konserthus, Göteborgsoperan och många professionella musiker och ensembler.

HVITFELDTSKA GYMNASIET

På skolan finns professionell utrustning och ändamålsenliga lokaler både för övning, undervisning och konsertverksamhet. I vår välutrustade studio finns ett stort inspelningsrum med plats för stora ensembler samt mindre trum/sångrum förutom själva kontrollrummet. Eleverna tar studiokörkort och kan sedan använda studion på egen hand.

INRIKTNINGAR OCH KURSER, Poängplan

Givetvis erbjuds samtliga programfördjupningskurser som finns på det estetiska programmet. Vi hjälper till att skapa kurspaket med våra valbara kurser som tillfredställer olika inriktningar och intressen som pekar mot en framtid som;

- Musiker/musiklärare

- Singer/songwriter

- Producent/studiotekniker

- Allmänna högskolestudier


FÄRDIGHETSPROV

Du kommer hit och spelar eller sjunger något du tycker om och förberett väl för några av våra lärare. Vi testar dessutom ditt gehör och söker du vår spetsutbildning blir det även ett teoriprov. Vi har inga favoritstycken eller stilar utan vill verkligen höra det du tycker bäst om.

Kontakt
Camilla Liljeroth, rektor
camilla.liljeroth@educ.goteborg.se
Tel 031-367 06 06

 

 

Broschyr med poängplan