UTSTÄLLNINGSHALLEN

 

Mörkret omslöt oss

-brottstycken kring Förintelsen

Det finns många sätt att berätta om Förintelsen. Lisskulla Brenner uttrycker i bilder vad det är som händer med oss när vi så totalt blir i händerna på ett system som vill förinta oss. Bli utsatta för detta svek, denna övergivenhet och denna långsamma nedbrytning av vår identitet. Med stor varsamhet närmar sig Brenners bilder Förintelsen. Enkelheten och nerven i dessa gör berättandet gripande och på något sätt fattbart i det ofattbara. Utställningshallen.

Offentliga visningar sön 11 feb och sön 25 feb, kl 14. Fri entré.

Utställningen pågår t o m 11 mars.

 

Program under utställningen:

 

Shtoltse Lider/Proud Poems - musik

Shtoltse lider/Proud poems är en konsertföreställning med tonsatt jiddisch lyrik, av och med duon Ida&Louise. Poesi vävs samman med nykomponerad musik, videoprojektioner och ljusdesign i en berikande och berörande scenisk upplevelse. Litteraturen som musiken bygger på är hämtad från verk av Celia Dropkin, Anna Margolin, Malka Heifetz Tussman, Kadya Molodowsky och Rachel Korn; samtliga födda i Östeuropa. Ett flertal av poeterna emigrerade och var verksamma i USA före andra världskriget. Sångerna i Shtoltse lider/Proud poems, med teman som frigörelse, längtan och förbjudna begär, framförs på jiddisch och engelska. Lör 24 feb, kl 15. Stora salen. Entré 40 kr.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

 

 

Färgad av förintelsens skugga - föredrag

LARS DENCIK berättar i ett föredrag om hur hans livsbana påverkats av Förintelsen som personlig erfarenhet och mänskligt fenomen.

Lars Dencik är född 1941 som son till flyktingar undan nazismens judeförföljelser. Lars, som är uppvuxen i Lerum, är idag bosatt i Stockholm och senior professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet i Danmark. Han har bland annat skrivit ”Judendom i Sverige. En sociologisk belysning” och sitter i redaktionsrådet för tidskriften Judisk Krönika. Han ingår i det internationella forskarteam knutet till Institute for Jewish Policy Research i London som på uppdrag av EU:s agentur för mänskliga rättigheter (FRA) undersöker och jämför hur den judiska befolkningen i olika europeiska länder erfarit och upplevt antisemitism. En undersökning som år 2018 kommer att följas upp, bl a i Sverige och Danmark, med Lars Dencik som forskningsledare.

Tors 1 mars, kl 18. Stora salen. Entré 40 kr.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

Zimmes - Neo-Klezmer - musik

GÖTEBORGSKVARTETTEN ZIMMES spelar klezmer på ett eget och unikt sätt; traditionell klezmer med inslag av rock, punk och pop och dessutom starkt influerad av musik från Balkan och orientalisk musik. Passion, drama, melankoli, sorg, kärlek och extas garanteras! Bandmedlemmar: Max Wulfson, violin och sång, Martin Holmlund, bas, Theodor Hedström, gitarr och Klas Richardsson, trummor.

Fre 2 mars, kl 19. Stora salen. Entré 40 kr. Servering.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

 

Mörkret omslöt oss - föredrag

en föreläsning om ett bokprojekt om Förintelsen.

Lisskulla Brenner föreläser om sin konstbok Mörkret Omslöt Oss som är hennes berättelse om Förintelsen. Den uttrycks i bilder med den ensamma linjens tecknande. Föreläsningen handlar om bakgrunden till konstboken samt om arbetsprocessen med att förverkliga idén med den. Och också om det viktiga med att fortsätta med att berätta om Förintelsen. Mörkret Omslöt Oss är utgiven med stöd från bl a Kulturrådet, Levande Historia-Göteborgs Stad samt Katz Judiska Kulturfond.

Lör 3 mars, kl 15. Lilla salen. Entré 40 kr.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

 

 

Författarfrukost med Karin Brygger 

KARIN BRYGGER, författare och kulturjournalist, presenterar sin nya bok om Göteborgs judiska historia. Hon guidar oss från Marstrand, där de första judarna i Västsverige slog rot redan i slutet på 1700-talet, och in till Göteborg och dagens judiska liv i vår stad. Karin Bryggers stora intresse för det som göms i det fördolda frilägger fakta som för gemene man annars lätt förblir okänt, trots att också de är fundamenten för vår gemensamma historia som göteborgare.

Lör 10 mars, kl 10. Lilla salen. Entré 100 kr, inkl frukost.

Obs! Köp eller boka biljett till författarfrukost senast ons 7 mars.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se
 

 

Å ena sidan å andra sidan

Textilkonstnärerna Karin Gustavsson och Emma Linde visar textila verk som växt fram i ett samarbetsprojekt - en fysisk korrespondens, där de skickat halvfärdiga verk eller utvalda textila material sinsemellan och som de sedan arbetat vidare med. De utforskar ett grövre uttryck för att se hur det kan gestalta sig, en ”grov lek”. De kommenterar varandras gestaltningar, fyller i, lägger till och utvidgar den ordlösa bildliga kommunikationen dem emellan.
Vernissage lör 24 mars, kl 13–16. Utställningshallen.
Utställningen pågår t o m 30 april.

 

GÅGATAN

Serieateljéns vårutställning

Serieateljén vid Chapmans torg i Majorna har samlat illustratörer och animatörer med en stor variation av stil och inriktning sedan 2011. Under åren har de gett ut ett antal antologier med olika teman. Årets antologi kretsar kring valet och vad demokrati kan vara i Sverige år 2018. Vernissage lör 24 mars, kl 13–16. Panelsamtal kl 14. Utställningen visas i gågatan och på biblioteket och pågår t o m 29 april.

Medlemmar i serieateljén håller även workshops i serieteckning under utställningens gång. Läs mer under Barn och Unga.