UTSTÄLLNINGSHALLEN

 

Mörkret omslöt oss

-brottstycken kring Förintelsen

Det finns många sätt att berätta om Förintelsen. Lisskulla Brenner uttrycker i bilder vad det är som händer med oss när vi så totalt blir i händerna på ett system som vill förinta oss. Bli utsatta för detta svek, denna övergivenhet och denna långsamma nedbrytning av vår identitet. Med stor varsamhet närmar sig Brenners bilder Förintelsen. Enkelheten och nerven i dessa gör berättandet gripande och på något sätt fattbart i det ofattbara. Vernissage lör 20 jan, kl 13–16. Författaren och kulturjournalisten Karin Brygger inviger utställningen. Musikern Max Wulfson medverkar på violin. Utställningshallen.

Offentliga visningar sön 11 feb och sön 25 feb, kl 14. Fri entré.

Utställningen pågår t o m 11 mars.

 

PROGRAM UNDER UTSTÄLLNINGEN MÖRKRET OMSLÖT OSS :

 

Jiddish - ett gränslöst språk i en gränslös kultur

Föreläsning med Susanne Sznajderman-Rytz.

Lör 3 feb, kl 15. Lilla salen. Entré 40 kr.

 

Gryning - dansföreställning

Dansföreställningen Gryning tar sin startpunkt i Chiune Sugiharas gärningar. Han var en japansk diplomat i Litauen under andra världskriget. Mot order gav han transitvisum till flyktingar. Med ett abstrakt rörelsespråk tas publiken med på en resa som berör känslor och händelser från den här perioden, men som är lika aktuella idag. Chiune fann solidaritet med mänskligheten, snarare än med nation eller etnicitet. Gryning tar fasta på ljuset i mörkret. Idé och koreografi: Kyrie Oda. Dansare: Kyrie Oda och Love Hellgren. Ca 20 min.

Lör 10 feb, kl 15. Stora salen. Entré 40 kr.

 

Shtoltse lider/Proud poems

Shtoltse lider/Proud poems är en konsertföreställning med tonsatt jiddisch lyrik, av och med duon Ida&Louise. Poesi vävs samman med nykomponerad musik, videoprojektioner och ljusdesign i en berikande och berörande scenisk upplevelse. Litteraturen som musiken bygger på är hämtad från verk av Celia Dropkin, Anna Margolin, Malka Heifetz Tussman, Kadya Molodowsky och Rachel Korn; samtliga födda i Östeuropa. Ett flertal av poeterna emigrerade och var verksamma i USA före andra världskriget. Sångerna i Shtoltse lider/Proud poems, med teman som frigörelse, längtan och förbjudna begär, framförs på jiddisch och engelska.

Lör 24 feb, kl 15. Lilla salen. Entré 40 kr.

 

Färgad av Förintelsens skugga

Lars Dencik berättar i ett föredrag om hur hans livsbana påverkats av 
Förintelsen som personlig erfarenhet och mänskligt fenomen.

Lars Dencik är född 1941 som son till flyktingar undan nazismens judeförföljelser. Lars, som är uppvuxen i Lerum, är idag bosatt i Stockholm och senior professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet i Danmark. Han har bland annat skrivit ”Judendom i Sverige. En sociologisk belysning” och sitter i redaktionsrådet för tidskriften Judisk Krönika. Han ingår i det internationella forskarteam knutet till Institute for Jewish Policy Research i London som på uppdrag av EU:s agentur för mänskliga rättigheter (FRA) undersöker och jämför hur den judiska befolkningen i olika europeiska länder erfarit och upplevt antisemitism. En undersökning som år 2018 kommer att följas upp, bl a i Sverige och Danmark, med Lars Dencik som forskningsledare. 

Tors 1 mars, kl 18. Stora salen. Entré 40 kr.

 

Zimmes - neoklezmer

Göteborgskvartetten Zimmes spelar klezmer på ett eget och unikt sätt; traditionell klezmer med inslag av rock, punk och pop och dessutom starkt influerad av musik från Balkan och orientalisk musik. Passion, drama, melankoli, sorg, kärlek och extas garanteras! Bandmedlemmar: Max Wulfson, violin och sång, Martin Holmlund, bas, Jonas Lundberg, gitarr och Thommy Larsson, trummor.

Fre 2 mars, kl 19. Stora salen. Entré 40 kr. 

 

Mörkret omslöt oss

-föreläsning om ett bokprojekt om Förintelsen

Lisskulla Brenner föreläser om sin konstbok Mörkret omslöt oss vars bilder visar Brenners berättelse om Förintelsen. Föreläsningen avslutas med en bildvisning.
Konstboken är utgiven med stöd av medel från bland annat Kulturrådet, Levande Historia – Göteborgs Stad, Katz Judiska Kulturfond.

Lör 3 mars, kl 15. Lilla salen. Entré 40 kr.

 

Författarfrukost med Karin Brygger

Karin Brygger, författare och kulturjournalist, presenterar sin nya bok om Göteborgs judiska historia. Hon guidar oss från Marstrand, där de första judarna i Västsverige slog rot redan i slutet på 1700-talet, och in till Göteborg och dagens judiska liv i vår stad. Karin Bryggers stora intresse för det som göms i det fördolda frilägger fakta som för gemene man annars lätt förblir okänt, trots att också de är fundamenten för vår gemensamma historia som göteborgare.

Lör 10 mars, kl 10. Lilla salen. Entré 100 kr, inkl frukost.

OBS! Köp eller boka biljett till författarfrukost senast mån 5 mars. 

 

GÅGATAN

Finland firar 100

Vi uppmärksammar att Finland firar 100 år som självständig nation med fotoutställningen:

Äldre sverigefinnars livsberättelser

Utställningen lyfter fram äldre sverigefinnars liv och samtidshistoria. Vi får vi bl a veta om barndomen i Finland, varför och hur de kom till Sverige, om drömmar, minnen och om saknad. Hur det är att vara sverigefinne, om identitet och om virkning och sauna. Är du sverigefinne och vill dela med dig av ditt liv och vill utöka utställningen så finns information på plats! Utställningen är en del av dansföreställningen Sångsvanen & Koltrasten av och med halvfinska dansaren och koreografen Lina Lundin.
Pågår t o m 8 feb. Gågatan.