UTSTÄLLNINGSHALLEN

 

Under vattenytan

Denna fotoutställning visar på den fascinerande biologiska mångfald som finns under vattenytan och som det inte är var och en förunnat att själv få se. Här kan du förundras över livet i såväl kalla arktiska vatten som i varma tropiska hav. Följ med under vattenytan i nordiska vatten, i Röda Havet, i Smaragdhavet utanför British Columbia i Kanada och i Indonesien.

Sällskapet för Undervattensfotografi är ett ideellt sällskap för undervattensfotografering. Sällskapets medlemmar kommer från två dykarklubbar som idag är medlemmar i DK Sjökorna och anslutna till Svenska Sportdykarförbundet som ingår i Sveriges Riksidrottsförbund. Vernissage lör 16 juni, kl 13-16. Utställningen pågår 16 juni–19 aug.

 

Vi är romer

”Fram tills väldigt nyligen hade inte romer egna representanter som kunde föra deras talan. Det har alltid varit någon annan som har talat för romernas del. Vi har aldrig fått den möjligheten själva” Thereza Eriksson.

 I utställningen Vi är romer möter du personer som berättar om hur det är att vara rom i Sverige idag. Alla talar utifrån sina egna erfarenheter. Det finns inte ett sätt att vara rom på, det finns flera. Trots motgångar ger de aldrig upp.

Vi är romer utsågs 2013 till Årets utställning av Forum för utställare med motiveringen: "Göteborgs Stadsmuseum har skapat en vacker, värdig och tankeväckande utställning av och med romer med syftet att se människan bakom myten, öka kunskapen om samt motverka negativa attityder." Nu har utställningen fått nytt liv i denna mindre version, som är en vandringsutställning.

Vernissage lör 25 aug, kl 13–16. Pågår t o m 14 okt.

 

Accessing Utopia

En videoinstallation som utgår från ett samarbete mellan Behzad Khosravi, konstnär och doktorand på Konstfack och René León Rosales, forskningsledare på Mångkulturellt centrum.

Installationen presenterar intervjuer med svenska aktivister med minoritetsbakgrund. Alla har varit drivande inom organisationer som på olika sätt arbetat för större social jämlikhet och mot rasismens olika uttryck i samhället. Accessing Utopia har tidigare visats på Venedigbiennalen (2017) och på Botkyrka konsthall och visas nu för första gången i Göteborg. Pågår 16–28 okt.

 

Konferens i samband med utställningen:

Culture in Revolt

-om urban omvandling och sociala rörelser

Samarr med forskningsplattformen CRUSH, crushproject.se
För mer info om dagen, se webbplatsen.

Ons 18 okt, kl 10–16. Lilla salen. Fri entré.

 

GÅGATAN

Gulag

– det farfar inte berättade

I utställningen berättar historikern och författaren Anton Weiss-Wendt om sin farfar Helmut Weiss livsöde som tysk jude och övertygad kommunist. Helmut Weiss föll offer för två totalitära regimers exkludering och förlorade 20 år av sitt liv i Stalins Gulagläger. Utställningen är en historisk berättelse och ett personligt porträtt som ger en bild livet i Gulag. Samarr med Forum för Levande Historia.

23 aug–16 sep.

Livet i Kamerun

-fotoutställning

I sju år har journalisten och fotografen Elina Bratt Lejring följt ett antal människors liv i Kamerun och fotograferat, filmat och intervjuat människor i olika åldrar i och runt huvudstaden Yaoundé. Hon har följt såväl välbärgade hushåll som ett antal farmarbetares vardagsliv, samt musiker, entreprenörer och regimkritiker.

Vernissage lör 1 sep, kl 14–16. Visas t o m 30 sep.

Elina Bratt Lejring berättar om sitt projekt i ett föredrag.
Tors 13 sep kl 18. Lilla salen. Entré 50 kr.

 

Alla vinner på en mer jämlik stad

För de allra flesta är Göteborg en bra stad att bo i. Men idag är vår stad inte jämlik. Nu gör staden en resa där många tillsammans hjälps åt att ändra på det. Kom och fundera på vad jämlikhet är och hur vi gör Göteborg mer jämlikt. Ta del av hur skillnaderna i livsvillkor ser ut och vilka dilemman som finns i arbetet inom området.

Utställningen pågår 3 okt­–2 nov.

 

Bilder från Göteborg och världen

Fotoutställning, Anders Hammarström.

Vernissage lör 6 okt, kl 14–16. Pågår t o m 4 nov.