Livsvägar och tillfälligheter

Dansföreställning och samtal om en mer inkluderande scenkonst. Är de olika dansutbildningarna öppna för personer med olika funktion på yrkes- och grundnivå? Vad behövs för att tillgänglighet inte bara är ett ord utan en verklighet?

På scenen står en ensam sko. Hur hamnade den där? Hur många steg kan den ha gått innan den kom hit? Varför är den lite sliten i ena kanten? Nu kommer också en människa indansande på scenen. Vilka vägar har hen tagit och hur hamnade hen på scen? Var det självklart att hen skulle få lov att börja dansa? Vilka vägar tar vi människor och vilka vägar uppmuntras vi att ta?

Dansföreställningen ställer frågor kring vad som formar oss till människor, vilka berättelser vi bär och får bära utifrån den vi är och vad som drabbar oss i livet. I föreställningen medverkar Danskompaniet SpinnUnga och elever från dansgrupperna SpinnVäxa. Musiken är skapad av Tove Kättström, Rasmus Levin och Nino Håkansson, komponiststudenter på Högskolan för scen och musik.

Föreställningen ges i samband med ett fördjupat publiksamtal om:

Är de olika dansutbildningarna öppna för personer med olika funktion på yrkes- och grundnivå? Vad behövs för att tillgänglighet inte bara är ett ord utan en verklighet?

Det långsiktiga syftet är att människor med funktionsvariationer ska ha samma möjligheter till att utvecklas och kunna bli professionella dansare. Och för att kunna komma dit behövs flera strukturer som gör att barn och ungdomar har möjlighet att kunna utveckla sin talang. Det behövs grundkurser men också yrkesförberedande. Vägen dit kräver att alla vi som har visionen och de som har uppdraget jobbar tillsammans för att det ska ske en reell förändring. Den reella förändringen kan inte ske enbart genom samtal utan kräver också en praktik. En långsiktig förändring kan vi bara göra tillsammans. Vi behöver tydliggöra våra olika roller och ansvar inom dansstrukturen. Vem behöver driva vilka frågor för att vi ska ta oss framåt?

Välkommen till en inspirerande kväll där vi möts och avnjuter scenkonst och tar inkludering in i praktiken!

PROGRAM
18.00 Föreställningen Livsvägar och tillfälligheter. Stora salen, Frölunda Kulturhus. Utövare: Danskompaniet SpinnUnga och elever från dansgrupperna SpinnVäxa.
19.00–19.45 Fördjupat publiksamtal under ledning av Helena Wattström, Högskolan för scen och musik.

Fri entré, men boka biljett på www.ticketmaster.se eller 031-366 27 25

Arrangörer: SpinnVäxa & SpinnUnga som är Danskompaniet Spinns utbildningsverksamhet och kompani för unga dansare. Grupperna består av personer med och utan funktionsvariation med en stark tro på att utveckla danskonsten med olika kroppar och nya ideal. Arbetet ingår i Arvsfondsprojektet SpinnVäxa & SpinnUnga som Spinn driver tillsammans med Studieförbundet Bilda. Föreställningen och samtalet avslutar de tre åren med Arvsfonden och firar in SpinnVäxa & SpinnUnga som en befintlig verksamhet. En opinionsbildare att räkna med i funktionsfrågor!

I samarbete med Allmänna Arvsfonden, Studieförbundet Bilda, Högskolan för Scen och Musik och alla fantastiska dansare som visar att allt är möjligt!