POSITIVPARKENS DAG

Lördag 2 juni, kl 12–18

Vi inleder dagen kl 12 med en parad ledd av Drum Corps. I paraden finns bl a Positivhalarna och det mäktiga paret Isdrottningen och Eldkungen, som är över tre meter höga. Kom med du också!

Efter paraden fyller vi parken med en massa program! Här ser du en del av allt som händer:

Kulturskolan

Kulturskolans elever uppträder under dagen.

Drum Corp

Konsert med Drum Corps. Kl 12.30.

Elin Teilus

Elin Teilus är sångerska och jojkare med rötter i Göteborg i söder och Udtja i norr. Med innerlig och kraftfull röst sjunger och jojkar Elin, inspirerad av natur, människor och djur... Kl 15.

Fraternidad ILLARI

Karnevalsyra på scen med dansgruppen Fraternidad ILLARI från nordöstra delarna av Göteborg.
Traditionell boliviansk dans i nyare tappning – Hammarkullefestivalen kommer till Positivparken! Kl 16.

Workshop i luffarslöjd

Under ledning av Anna Elisa Nilson får du tillverka föremål av ståltråd m m. Från 7 år. Kl 12–16.

Live-måleri med Anders Sunna,

-konstnär från Jokkmokk
Anders Sunnas konst är politisk och handlar om samisk historia. Han betonar att bilden drabbar betraktaren mer direkt än en text som du måste välja att läsa och anstränga dig för att förstå. Från kl 13.

Caramatu

Caramatu från Göteborg spelar och sjunger maracatu, en afrobrasiliansk suggestiv rytm med ett starkt driv och smittande sväng, här kombinerat med vacker stämsång. Det är på samma gång rått och skirt, tungt och lättsamt. Musiken är grundad i den afrobrasilianska kulturen i nordöstra Brasilien och har sina rötter i religiösa rytmer som har korsbefruktats med andra musiktraditioner. Kl 13.30.

Sista minuten-resa – Cirkus Unik

En kvinna ger sig plötsligt ut på en resa, men blir överraskad när hon träffar piloten som ska ta henne med på äventyret. Publiken bjuds på en rolig och poetisk resa. Artisterna uppträder i rep och ring högt upp i luften. Medv: Elin Lütke och Jailton Carneiro. Kl 14.30.

Ali Saghi

Ali Saghi från Västerås gjorde succé i den afghanska versionen av Idol, Afghan Star. Han vann tävlingen 2015. Han sjunger afghansk folkmusik och modern pop, kompad av ett band som består av flyktingar. Ali Saghi är ordförande för en förening för ensamkommande barn och en stor förebild och en viktig artist för dessa. Han har nyligen släppt skivan Harami. Kl 17.

Detta är inte allt som händer under dagen. Läs mer i separat program för Positivparken!

 

Kulturhuset i Positivparken under resten av sommaren:

FÖR BARN OCH UNGA

Workshop - afrikanskt hantverk

Audrey Madakiwa lär dig hur du kan tillverka fåglar av nötskal, lera och ståltråd.
Från 7 år. Lör 9 juni, kl 12–16.


Blommornas vals – Big Wind

En dans- och musikhappening med dansakrobatiska blommor från Big Winds rabatter. Tillsammans med DJ Klorofyll och Super Kirschkål intar de dekorativa och egoistiska blommor­na parken. Det blir en vacker och anarkistisk samling plantor på fräck framfart till en musikalisk blom­stafett. De egensinniga blommorna gör allting, men lovar ingenting – förutom under­hållning och fantasi att inspireras av.

Från 4 år. Ca 30 min. Lör 16 juni och 17 juni, kl 14.
 

Nycirkus-workshop med Cirkus Unik

Kom och delta i en glädjefylld upplevelse tillsammans med andra barn och med Cirkus Unik! Du får prova på akrobatik, pyramider, att gå på lina, jonglering och kanske t o m luftakrobatik. Utmana dig själv och testa saker som du kanske inte vågat tidigare. Ingen föranmälan behövs, det är bara att komma!

Från 6 år. Mån 18 juni, tis 19 juni, ons 8 aug och tors 9 aug, kl 10.30–12.
 

Workshop - samiskt hantverk

Tillsammans med Ola Stinnerbom får du tillverka samiska amuletter och du får även veta mer om den samiska kulturen.

För 10–14 år. Tors 21 juni, kl 12–16.

 

Skulpturworkshop

Var med och bygg en mindre skulptur av sten och järn. Skulptören Mohannad Jeibool Soleman leder workshopen. Tag gärna med en egen sten, storlek ca 10–15 cm. Oömma kläder.

För dig som är 9–15 år. Ons 27 juni och tors 28 juni, kl 13–16.

 

Slöjdarsöndag

Slöjdarsöndag flyttar ut till Positivparken! Vid scenen bredvid Positivet finns allehanda material och skrot att tillverka något av: ett smycke, en maskot eller en amulett. Vi har material och verktyg - du har skaparlust och fantasi. Ta med fika om du vill. Kom, skapa och umgås!

Sön 27 maj och sön 26 aug, kl 12–15.

 

Word
-festival i parken!

Veckan efter midsommar fylls parken med ord för alla åldrar; Poesi-Picknick på världens språk, Bok-Kalas, Poetry Slam, Ung scen, skrivar-workshops, deckarvandring, textdoftande konst, Rim & Ramsor. Arrangör: Biblioteken i Askim-Frölunda-Högsbo. Se separat program samt på hemsidan.

Pågår ons 27 juni–lör 30 juni.

 

Workshop - hantverk från Anderna 

9 augusti är den internationella dagen för världens ursprungsfolk. Erika Ticona visar hur du tillverkar Ojo de Dios – en amulett som ger beskydd åt människor. Hon berättar också om amulettens traditionella användning.

Från 6 år. Tors 9 aug kl 12­–16.

 

Tjingeling och God dag med ABC

Här kan du sjunga med! Tillsammans med Bengt Ernryd har Sara Bexell och Annika From Borg valt ut några av hans populära sånger från tv-serien ” Fem myror är fler än fyra elefanter” och vävt ihop dem till en underhållande allsångsföreställning med gästartisten, dockan Barbara. Ca 35 min. Familjeföreställning.

Lör 11 aug och sön 12 aug, kl 14.

 

Workshop - mosaik från Iran

Marjan Jabinpishe hjälper dig att dekorera utvalda föremål i parken med mosaik av återvunnet porslin.

Från 7 år. Lör 1 sep, kl 12–16.

 

MUSIK

Celso Paco & Dynamo de Luxe

Starkt påverkad av musiken från sitt hemland Mocambique tolkar Celso Paco traditionella sånger från trakterna kring hemstaden Maputo. Starka rytmer, poetiska texter och vackra melodier. Tillsammans med de svenska musikernas blandade och gedigna bakgrund har ett alldeles eget sound mejslats ut. Tors 7 juni, kl 18.

 

Evil Emil & King Kongo Cobras

Zydecobandet Evil Emil & King Kongo Cobras intar Positivparken med trumma, tvättbräda, dragspel, sång, gitarr, bas och blås. En spelning med mycket sväng och energi - ta med dina vänner och kom! Lör 25 aug, kl 14.

Native In The City – Ola Stinnerbom

Native in the City är en jojk- och danskonsert med LIVE Joik Native EDM (Native Electronic Dance Music) och hip hop som möter den uråldriga samiska extasdansen. På Scenen: Ola Stinnerbom, jojk och dance music, Jostein Andersen, ljuddesign och ljudteknik samt två streetdance- och hip hopdansare. Lör 1 sep, kl 16.

Fri entré till alla program i parken!