Släktforskning & Göteborgshistoria

Kent Andersson, släkt- och hembygdsforskare i samarbete med  Annette Cegrell-Sköld, och ibland inbjudna gäster, bjuder på ett blandat program. Studieförbundet Vuxenskolan ger kurser i ämnet släktforskning för dig som vill lära mer i liten grupp.

 

Släktforskarcafé:

Skråarkiv – dina hantverkare och företagares arkiv

Arkiven visar när de blev gesäller och deras vandringar i landet m.m.

Fre 2 mars, kl 13.30. Ca 1,5 tim. Anhörigcenter. Entré 30 kr.

 

Vi besöker:

Mölndals museum

(Kvarnbygatan 12, Mölndal) och ser utställningen Avtryck. Utställningen berättar om platser och hur samhället har förändrats - från stenåldersplatser till folkhemsbyggets

praktiska 1950-talslägenheter. Dessutom finns fina arkiv m.m. Lila buss från Frölunda Torg till Mölndal, kl 11.30. (Reservation för ev. ändring.) Du betalar din resa själv. Ons 7 mars, kl 12. Museibesök ca 1,5 tim. Biljett 20 kr. Samling: Frölunda Kulturhus, kl 11.15. Biljett erfordras.

 

Information:

DNA i släktforskningen 

Lisbet Rodin, GöteborgsRegionens Släktforskare. Fakta om DNA forskningen samt frågestund. Efteråt finns möjlighet till topsning.

Sön 25 mars kl 12. Ca 1 tim. Stora Salen. Entré 40 kr.

 

Släktforskarcafé:

Arkiv Digital – SVAR

Smakprov ur släktforskarnas smörgåsbord. Vi går igenom och du får en lista på sökbara ”delikatesser”. Fre 6 april, kl 13.30. Ca 1,5 tim. Anhörigcenter. Entré 30 kr

Att leva här och nu

-en introduktion till mindfulness

Genom att vara medveten om våra tankar, känslor och kroppsliga upplevelser kan vi leva mer i nuet. Men varför ska vi göra det? Hälsotekets sjukgymnast och hälsovägledare berättar om den medvetna närvarons effekter på hälsan och du får möjlighet att prova några övningar.

Anmälan till 031-366 43 79. Tis 20 feb, kl 17.30-19. Anhörigcenter.

 

Att försonas med sig själv

- åldrandets villkor och möjligheter

Tonåren och tiden efter pensioneringen tillhör våra största livsomställningar. Det blir dock lättare att försonas med både sitt eget och närståendes åldrande om vi har viss kunskap om vad som händer och om vi delar erfarenheterna i "tredje åldern" med andra i samma situation. Föreläsning med Barbro Lennéer Axelson. Barbro Lennéer Axelson är lärare i psykologi, Socialt Arbete, Göteborgs Universitet och leg psykoterapeut. Hon är författare till ett flertal böcker bl a Förluster - om sorg och livsomställning.
Samarr med S:t Lukas Göteborg och Studieförbundet Bilda.
Tors 22 feb, kl 18. Stora salen. Entré 40 kr. 

 

Program under utställningen mörkret omslöt oss

 

Mörkret omslöt oss

en föreläsning om ett bokprojekt om Förintelsen.

Lisskulla Brenner föreläser om sin konstbok Mörkret Omslöt Oss som är hennes berättelse om Förintelsen. Den uttrycks i bilder med den ensamma linjens tecknande. Föreläsningen handlar om bakgrunden till konstboken samt om arbetsprocessen med att förverkliga idén med den. Och också om det viktiga med att fortsätta med att berätta om Förintelsen. Mörkret Omslöt Oss är utgiven med stöd från bl a Kulturrådet, Levande Historia-Göteborgs Stad samt Katz Judiska Kulturfond.

Lör 3 mars, kl 15. Lilla salen. Entré 40 kr.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

Färgad av förintelsens skugga

LARS DENCIK berättar i ett föredrag om hur hans livsbana påverkats av Förintelsen som personlig erfarenhet och mänskligt fenomen.

Lars Dencik är född 1941 som son till flyktingar undan nazismens judeförföljelser. Lars, som är uppvuxen i Lerum, är idag bosatt i Stockholm och senior professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet i Danmark. Han har bland annat skrivit ”Judendom i Sverige. En sociologisk belysning” och sitter i redaktionsrådet för tidskriften Judisk Krönika. Han ingår i det internationella forskarteam knutet till Institute for Jewish Policy Research i London som på uppdrag av EU:s agentur för mänskliga rättigheter (FRA) undersöker och jämför hur den judiska befolkningen i olika europeiska länder erfarit och upplevt antisemitism. En undersökning som år 2018 kommer att följas upp, bl a i Sverige och Danmark, med Lars Dencik som forskningsledare.

Tors 1 mars, kl 18. Stora salen. Entré 40 kr.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

 

Författarfrukost Med Karin Brygger

KARIN BRYGGER, författare och kulturjournalist, presenterar sin nya bok om Göteborgs judiska historia. Hon guidar oss från Marstrand, där de första judarna i Västsverige slog rot redan i slutet på 1700-talet, och in till Göteborg och dagens judiska liv i vår stad. Karin Bryggers stora intresse för det som göms i det fördolda frilägger fakta som för gemene man annars lätt förblir okänt, trots att också de är fundamenten för vår gemensamma historia som göteborgare.

Lör 10 mars, kl 10. Lilla salen. Entré 100 kr, inkl frukost.

Obs! Köp eller boka biljett till författarfrukost senast ons 7 mars.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

Projektet genomförs med stöd av Interkulturella projekt, Göteborgs Stad, Levande Historia, Göteborgs Stad, Katz Judiska Kulturfond, Föreningen Jiddischkultur i Göteborg och Sensus. Se separat program eller webbplatsen för fler programpunkter!

 

Blir vi sjuka av stress?

Lilian Wiegner, överläkare på Institutet för stressmedicin, föreläser om stress. Vad som är bra att tänka på för att undvika att bli sjuk av stress och hur utmattningssyndrom behandlas. Lilian har i 12 år på specialistklinik behandlat patienter som blivit sjuka av stress och forskar även i ämnet. Arr: Hälsoteket i Väster. Ons 14 mars, kl 17–18.30. Lilla salen. Fri entré.

 

MINI-FÖRELÄSNINGAR

POINT-rummet, biblioteket. Korta föreläsningar på olika teman. Efterföljande rådgivning i Hälsotekets hälsohörna. Fri entré. Arr: Hälsoteket i Väster.

 

Vad är ångest?

Råd och information om ångest, hur du kan hantera ångest och vart du kan få ytterligare hjälp.I samarbete med Ångestsyndromsällskapet i Göteborg.
Mån 26 mars, kl 10.30–11.

 

Vardagsergonomi

Råd och information om hur du på ett skonsamt sätt kan använda din kropp när du utför aktiviteter i din vardag. I samarbete med Osteoporosföreningen i Västra Götaland.
Tors 12 april, kl 10.30–11.

 

Min superkraft kallas ADHD

– en föreläsning om attityder och förhållningsätt till ADHD

Många pratar om ADHD som ett problem. Mirre Sennehed är ett levande bevis på att man kan lyckas i livet trots motgångar och en svår ADHD. Hon berättar om hur diagnosen kunde vändas från en ständig börda till en superkraft. Samarr med Hälsoteket i Väster.

Tors 26 april, kl 18.30–20. POINT-rummet, biblioteket/Stora salen.