FÖREDRAG OCH FILMVISNING

Den livsviktiga lejdtrafiken under andra världskriget

Lars Zimmerman forskar om sjöfart under andra världskriget. Han berättar om Libertyfartygens resor på Nordatlanten och deras svåra förhållanden.
Sön 22 okt, kl 12. Ca 1,5 tim. Stora salen. Entré 40 kr.

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

 

 

Den dolda PSYKmarknaden

-om längtan, girighet och andliga entreprenörer

Att lockas in i en manipulativ rörelse kan gå fort. Att ta sig ur den och förstå vad som egentligen hände kan däremot ta lång tid. Journalisten och författaren Anette Nyman föreläser om dagens nyandliga och oreglerade terapimarknad.

I föreläsningen utgår hon från sin bok Den dolda psykmarknaden - om längtan, girighet och andliga entreprenörer, som är en ingående skildring av dagens nyandliga och oreglerade terapimarknad. Med stöd av svensk och internationell forskning undersöker hon new age-terapier och redovisar vilka metoder och tekniker som är manipulativa och därmed kan vara skadliga. Hon redogör för de mekanismer som driver på och de strukturer som göder de alternativa terapiernas marknad och hur samhällets olika institutioner ställer sig till fenomenet.

Hur kommer det sig att kommuner, landsting och politiker är involverade i den oreglerade terapin? Varför hänger lagstiftningen inte med? Sverige är det enda land i Skandinavien som inte tar tag i problematiken. 

Anette Nyman är journalist och författare och har arbetat på en rad tidningar. Hon har genomfört flera grävande reportage, bl a om psykvården och om flykting- och terroristlagstiftningen, publicerade i SvD och i Aftonbladet.

Hennes tidigare bok, Terapeuten – en avslöjande historia, (Norstedts, 2009) beskriver hur det kan gå till inom den alternativa terapin. Boken debatterades livligt i radio och tv. Den dolda psykmarknaden är en fristående fortsättning.

 Tors 26 okt, kl 18. Lilla salen. Entré 40 kr.

I samarbete med föreningen Rådgivning om sekter, ROS.

 

BILJETTER:
Tfn: 031-366 27 25 eller ticketmaster.se

 

Psykisk livräddning

Många upplever att frågor om psykisk ohälsa, ångest och depression eller tankar på suicid är svåra att prata om. Martin Letell från Suicidprevention i Väst ger grundläggande information om suicid, råd och verktyg att möta en människa med psykisk ohälsa, prata om existentiella frågor samt kunskap om vart du hänvisar vidare. Flera verksamheter i närområdet kommer att finnas på plats för att svara på frågor om vart man kan vända sig för att få hjälp med psykisk ohälsa. I samarbete med Viktiga Vuxna. Tors 9 nov, kl 17.30–20. Stora salen. Fri entré.

 

Svenska Blå Stjärnan firar 100 år!

Svenska Blå Stjärnan som är en frivilligorganisation har samhällets uppdrag att ta hand om djur i lantbruk och vilda djur vid kriser, katastrofer, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren. Organisationen är också en mötesplats för djurintresserade i alla åldrar.

 

Blå stjärnans 100-årsjubiléum uppmärksammas med utställning och föredrag på kulturhuset. Under föredragen bjuder Blå Stjärnan på fika. Vill du fika är anmälan till föredragen obligatorisk, se resp föredrag!

Hembygd

-möten med människor och natur

Vårgårdafotografen Tore Hagman berättar till nya och äldre bilder om människor han mött, om förändring i skogen och om odlingslandskapet under ett kvarts sekel.

För fika, anmälan senast 6 nov till christina.lind@svenskablastjarnan.se

Lör 11 nov, kl 15. Lilla salen. Fri entré.

 

Naturligt beteende - lantbruket i dag

Föreläsning med Bo Algers, veterinär och professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Institutionen för husdjurens miljö och hälsa i Skara och djurskydd. För fika, anmälan senast 15 nov till christina.lind@svenskablastjarnan.se

Mån 20 nov, kl 18.30. Stora salen. Fri entré.

UTSTÄLLNING

Svenska Blå Stjärnan visar en utställning med bilder från den 100-åriga verksamheten.
6–26 nov. Gågatan.