Figur- och dockteater

Figur- och Dockteatercentrum har sedan 31 år funnits på Frölunda Kulturhus i Göteborg. Verksamheten har både nationell och internationell betydelse, målet är att sprida kunskap om figur - och dockteater som teaterform.

Figur 2017 15-20 november

Ankomsten, Invigningsföreställningen

Baserad på ALMA-belönade Shaun Tans bildroman

I regi av amerikanske scenkonstnären Thaddeus Phillips

Efter en kylslagen båtfärd kliver en man ut i en främmande stad. Ensam i en värld där språket är obegripligt och de sociala koderna svårtolkade. Allt han äger är resväskan i handen och fotografiet i kavajfickan., ett kort på en familj han tvingats lämna. Trevande börjar mannen ta sig fram i den nya miljön. Sakta lär han sig kommunicera, hittar ett jobb och får vänner men drömmen att återvända hem till familjen växer sig allt starkare.

”Ett vemodigt och vackert mästerverk”

”Tråden är ett varsamt förmedlande av att lämna och tvingas ankomma. Att mötas av total ovilja liksom att värmas av empati”

Från 11 år och uppåt

Tor 16 nov, kl 13:00 och kl 19.

 

Dockteatern Tittut:  Min lilla syster kanin

-Här bor vi, Min lillasyster kanin och jag. Mamma och pappa är ute just nu, på jakt efter morötter, och jag ska passa min lillasyster alldeles själv...hela dagen..  efter boken Lilla syster kanin eller den feta Näktergalen av Ulf Nilsson & Eva Eriksson. För 2-6 år.

Ons 15 nov, 9:30 & 10:45. Tors 16 nov, 10:45 & 17:00. Fre 17 nov 9:30 & 10:45.   

 

Le Sage Fous:  The Orphan Circus

Bland skräp och kringslängda oljekannor, rostiga plåtar och diverse bortglömda föremål, inbjuder Les Sages Fous dig till en hemlig rendezvous. Två skrotsamlare skapar en liten cirkus bestående av avfällingar och missfoster. Den mörka gränden ger utrymme för drömmar, en plats där aska byts till glitter, där magi och mysterium föds ur papperskorgen. På denna mörka plats är den lilla cirkusen en plats där det fula blir till skönhet,  där gammalt och rostigt plötsligt förvandlas till en fantastisk akrobat.  Där till och med omöjlig kärlek kan uppfyllas.

Lör 18 nov, kl 18.

 

Byteatern :  Dockteater – ska dé vau nå´t?

År 2017 har Lasse Sonnesjö arbetat i 45 år som

skådespelare och dock-/maskspelare. Han firar detta med att göra en illustrerande föreläsning där han berättar och visar på olika typer av dockor och hur man kan spela med dessa.

Förutom olika föremålsdockor får vi bl.a. möta Gustav V, Axel Munthe, Erik Johan Stagnelius samt dockan Signe. Teorier om spelteknik varvas med anekdoter, bilder, filmklipp och spelscener från olika föreställningar.

Lör 18 nov, kl  15.

 

Duda Paiva:  Bastard!

 Bastard! - är Dudo Paivas fria tolkning av den franska författaren och vispoeten  Boris Vians satiriska roman ”L’arrache-coeur” ,Hjärtkniparen på svenska. På samma sätt som Boris Vian var tvungen att uppfinna nya ord för att kunna beskriva dessa vilda och spännande äventyr, utvecklar Duda Paiva sitt sceniska språk med hjälp av objekt, dans och visuella uttryck, satt i en bisarr och grym framtid. Bastard!-  ger liv åt ett unikt galleri av karaktärer som hjälper en förvirrad konstnär till självinsikt. Duda Paiva fångar skickligt publiken genom sitt fysiska och visuella scenspråk som är en korsning mellan dans, dockteater och projektioner .

Tråden är ett varsamt förmedlande av att lämna och tvingas  ankomma. Att mötas av total ovilja liksom att värmas av empati”

Lör 18 nov, kl 19:30.

 

Dockteatern Tittut: Embla - en flicka mitt i kosmos

Embla leker att hon reser i rymden. Plötsligt en natt får universums storhet henne att känna sig väldigt liten och ensam. Vad kan hon göra? Med mammas hjälp försöker hon hitta svar på stora och kluriga frågor. Följ med på ett färgsprakande äventyr bland planeter, stjärnor och galaxer.

Ålder: 3,5  - 8 år. Sön 19 nov, kl 14. Mån 20 nov 09:30 & 10:45  

 

Kalendarium:

Ons 15 nov

09:30 & 10:45  Dockteatern Tittut: Lilla syster kanin.  Lilla salen.

Tors 16 nov

10:45 & 17:00  Dockteatern Tittut:  Lilla syster kanin. Lilla salen. ( 17:00 afterdagisföreställning )

13:00 & 19:00  Teater I:   Ankomsten. Stora salen. * ( 13:00 skolföreställning )

Fre 17 nov

09:30 & 10:45 Dockteatern Tittut: Lilla syster kanin. Lilla salen

18:00-19:45 Animationskväll, Stora Salen *

18:00   Animationskonsert med Barockensemblen ur Barockakademin Göteborgs Symfoniker - BAGS och animerad film. 

19:00    Animatören Chris Landreth, Kanada.  

20:00  Le Sage Fous: The Orphan Circus Kanada.  Lilla salen. *

Lör 18 nov

13:00   Dockteatern Tittut:  Happening i gågatan. Caféscenen.

14:00   Dockteatern Tittut: 40 år med dockteater.Pointrummet.

15:00  Byteatern:  Dockteater- Kan dé vau nå´t ? Anhörigcente. *

18:00   Le Sage Fous:  The Orphan Circus, Kanada. Lilla Salen. *

19:30   Duda Paiva:  Bastard , Holland. Stora salen. *

Sön 19 nov

13:00  Karin Lycke & Hanne Mathisen Haga work in progress. Pointrummet.

14:00   Dockteatern Tittut:  Embla- en flicka mitt i kosmos.  Lilla salen.

15:00 Dockteater & Terapi  - Åsa Viklund seminarium. Anhörigcenter.

Mån 20 nov

09:30 & 10:45   Dockteatern Tittut: Embla - en flicka mitt i kosmos

Biljettpriser: 

Ordinarie pris: 160 kr      

Biljettpris med Festivalpass: 80 kr

Festivalpass: 100 kr festivalpass berättigar också till fri entré på samtliga seminarier Seminarie/work in progress: 40 kr

Familjeföreställningar 60 kr  kräver ej festivalpass

OBS: Invigningsföreställning ANKOMSTEN  & Animationskväll ungdom/festivalpass 80 kr

* = Vuxen/ungdom ( festivalpass ger rabatterat pris )

Information och biljetter:
031-366 27 25 och ticketmaster.se

 

 

Figur- och Dockteatercentrum har som främsta målet att sprida kunskap om figur- och dockteatern i världen, både de historiska och traditionella uttrycken såväl som de samtida. Vi vill också synliggöra bredden av uttryck som finns att hitta inom figurteartern. Figur genomgår därför nu en övergripande förnyelse, bland annat genom att även innefatta animerad film.


Verksamheten består av följande fyra delar:
• Festivalen för figurteater- och animation
• Nationellt bibliotek för figurteater och animation
• Figurteaterverkstan
• Utställningar

 

Bibliotek

På biblioteket för figurteater och animation återfinns kunskap från hela världen, detta i en bredd av facklitteratur såväl som skönlitteratur och pjäser. Här kan du läsa om olika figurteater-traditioner och dess historia, det finns handböcker i tillverkning och pedagogik samt ett mindre antal böcker om animerad film. Utöver detta erbjuder biblioteket också ett urval av tidsskrifter, uppsatser och examensarbeten från olika universitet samt bild- och informationsmaterial från andra teatrar, museer och festivaler.

Biblioteket ligger i Västra Frölunda bibliotek, som är en del av Frölunda Kulturhus.
Böckerna är sökbara i LIBRIS och via GOTLIB – Göteborgs stadsbiblioteks databas.

En stor del böcker finns tillgängliga för hemlån och referensböcker kan läsas på biblioteket, möjlighet att kopiera finns.Biblioteket kan också hjälpa till med beställningar.

 

Figurteaterverkstan

Verkstaden är figurteatercentrums nav, kring denna cirklar all annan verksamhet. Det är en kombinerad dock- och maskverkstad. Här arrangeras bland annat skrotverkstäder för barn under skolloven, återkommande slöjdarsöndagar för alla åldrar och workshops i skuggteater för ungdomar. I verkstaden finns verktyg och utrustning för att arbeta i läder, trä och andra material. Det finns även ett antal Ipad för att arbeta med animerad film, en verksamhet som är under uppbyggnad. Lokalen rymmer dessutom en liten scen för repetition, mindre föreställningar, skuggteater och visning av animerad film för mindre grupper.

Målsättningen är att i framtiden även kunna erbjuda kortare eller längre residens för enskilda konstnärer och mindre grupper. Det kan vara i samband med examensarbete, eller för att bedriva ett undersökande arbete. Residensverksamheten bygger på att Frölunda Kulturhus bistår med lokal och verktyg, boendekostnad m.m. får konstnärerna stå för själva. Varje period måste också avslutas med en offentlig presentation i någon form.

Kurser och workshops i verkstaden kan arrangeras efter önskemål, kontakta oss gärna för mer information.

Utställningar

På kulturhuset finns både väggfasta skåp och fristående montrar för att visa upp dock-, figur och masktraditioner från olika delar av världen, samt för att presentera litteratur från Figurteaterbiblioteket. På en TV-skärm visas också animerade filmer löpande, ett moment som blivit väldigt uppskattat.

Snart invigs ett även nytt utställningsrum för att visa upp mer. Här kommer man kunna se hantverk från commedia dell’arte, skuggteater, Bunraku, Wajang Kulit, Kasperteater och mer. Verksamma figurteatergrupper ska här också kunna presentera sin verksamhet.

Vill du veta mer kontakta Torbjörn Ahlström