Bokcirkel/Biblioterapi


Läs och må bra.
Tisdagar kl 10:00-12:00
Varannan vecka, sex tillfällen.
Start 28 feb
Tillsammans väljer vi och läser en bok i syfte att främja hälsa och välbefinnande.
Enkelt, kravlöst och lustfyllt.
Ledare: friskvårdsterapeut och bibliotekarie.
Anmälan till maria.alberetto@afh.goteborg.se

Arv och testamente

 Advokat Line Bergström Melin besöker Västra Frölunda bibliotek för att föreläsa om arv och testamente. Juridiken inom arvsrätten är något som berör de flesta människor någon gång i livet. Under kvällen kommer man att få svar på vem som ärver dig, vad du kan testamentera bort, vilka formkrav som gäller för ett testamente samt vad du i övrigt bör tänka på när du upprättar ditt testamente.
Föreläsningen avslutas med en frågestund.
Ons 1 mars kl 18:00. Ingen föranmälan. Varmt välkomna!

Utställning och vernissage


"EG ART GENOM TIDEN"
Utställning med Enisa Grozdanic. Enisa kom som flykting 1994 till Sverige från Bosnien. Genom konsten har hon bearbetat minnena från kriget. I sin konst arbetar hon med starka färger och låter kvinnorna stå i centrum.
I samarbete med NBV.
Utställningen pågår 13 mars - 9 april.

Vernissage mån 13 mars, kl 17:00, Ljusgården i Biblioteket.

Författarscen:
Idris Sharifi och Johannes Anyuru

Programmet inleds kl 18:45 av Idris Sharifi som är 15 år och ursprungligen från Afghanistan. Han kom till Sverige för ett år sedan. Idris läser egna texter om mötet med Sverige och resan hit.


Idris Sharifi


Foto: Khim Efraimsson

Johannes Anyurus nyutkomna tredje roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en aktuell historia om det samtida Europa.
Ons 15 mars kl 19:00. Biljetter 20 kr, biljetterna köps i Kulturhusets reception 3662725 eller på ticketmaster.se

Pat. är frisk och pigg för övrigt

Vi visar filmen som handlar om Gunnel Bergstrand som under en period blev tvångsintagen på Restads mentalsjukhus i Vänersborg. Gunnel kommer att närvara vid filmvisningen. Efter filmen finns det tid för samtal. Filmen är producerad av stiftelsen Gyllenkroken.
Ons 15 mars, i bibliotekets sagorum kl 18.00. Ingen föranmälan. Välkommen!

Internationella poesidagen

Boksläpp av poesiboken Tragovi u sjevernoj zemlji av Enisa Cengic Popovic, utställning av Enisas bilder samt musikunderhållning och tilltugg.
I samarbete med Una förlag och NBV.
Tis 21 mars, 19:00-20:00

BRÖDERNA GRIMM – inte bara Snövit
En biografi av Andréa Räder Bröderna Grimm var inga sagofarbröder! Men det är sagorna som gjort namnet Grimm känt över världen. Ändå är bröderna märkligt anonyma, och helt bortglömda är kvinnorna som berättade de kända sagorna för dem – sagor där hjältinnans öde står i centrum för handlingen. 

”Hur ska jag kunna hugga händerna av mitt eget barn?” Den gruvliga frågan ställs i en av bröderna Grimms sagor. I andra grymma berättelser kan det handla om att bli levande begraven eller kokad i brunsås. Men hurdana var Jacob och Wilhelm Grimm själva, dessa bröder som när den ene gifte sig förutsatte att den andre skulle ingå i boet? Hur kom den världsberömda sagosamlingen till stånd? Och vad betyder sagorna idag?
Barbro Pokorny samtalar med Andréa Räder om hennes nyutkomna biografi.
Dessutom visas Anna Höglunds illustrationer till några av sagorna.


Bild: Anna Höglund.

Under kvällen bjuds det på grimmska schmalzmackor och gugelhupf. Det kommer att finnas möjlighet att köpa boken med kontanter eller Swish.
Ons 22 mars, 18:00. Ljusgården, biblioteket. Fri entré.

Utställning

I samband med Andréa Räders nyutkomna biografi BRÖDERNA GRIMM – inte bara Snövit, så visas utställningen 'Det var en gång… Bröderna Grimm och deras sagor 200 år', som skapades till 200-årsjubiléet av Grimms sagosamling Kin­der und Hausmärchen, som kom i sin första upplaga 1812-1814.
Pågår 17 mars – 31 mars. Ljusgården, biblioteket.

Filosoficafé

Filosoficafé till vardags. 
Ida Hallgren som är doktorand i praktisk filosofi kommer att leda och ge oss verktyg för att diskutera filosofiska frågor på temat generationsmöten.
Onsdagar 18:00-19:30 i bibliotekets Vidarerum
Du kan köpa med fika från Kulturhusets café. Biblioteket bjuder på frukt.
I samarbete med SENSUS

Ons 5 april 
Möten, förståelse och generation.
Går det att förstå någon från en annan generation, från en annan kultur? Vad betyder uttrycket "att komma från en annan kultur"? Vad är "ungdomskultur"?
Finns det en "äldrekultur"?

Ons 19 april 
Har en generation plikter gentemot en annan generation? 
Har barn plikter mot föräldrar eller far/morföräldrar? Har föräldrar eller mor/farföräldrar plikter gentemot barn eller barnbarn? Har vi ett gemensamt ansvar gentemot personer som inte har släkt eller familj?

Ons 3 maj
Vad är hållbarhet?
Det talas mycket om ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet, men vad gör något "hållbart"? Vad innebär det att ha en "gemensam framtid"?

Språkcafé

Träna svenska ihop med andra. Arrangör: Individuell Människohjälp IM
Torsdagar 17:00-18:30 i läsesalen
 

Boka en bibliotekarie

Behöver du mer hjälp än vi kan erbjuda i vår informationsdisk,
då kan du boka en bibliotekarie upp till en timme och få personlig vägledning.
Boka i informationsdisken.


Boka en PT – en personlig tipsare

Vill du ha personliga boktips, en genomgång av nya böcker, lästips etc? Då kan du boka en PT – en personlig tipsare, som väljer ut tips i förväg efter att ha pratat med dig om vad det är du är ute efter. Boka i informationsdisken.
 

Vill du ställa ut

Är du intresserad av att ha en utställning på Västra Frölunda bibliotek?
Kontakta: ingela.giss@afh.goteborg.se