Foto: Greta Bilanzola

Bräckegymnasiets elever gör utlandspraktik

Nu är två elever på utlands APL i Pieksämäki i Finland och fem elever gör det samma i Pistoia i Italien.

 

Tre målare, en murare och en plattsättare är i Pistoia. Det ligger knappt en timmas resväg från den fantastiska staden Florens. Eleverna bor i en lägenhet och tar själva hand om matlagning och tvätt.  Introduktionsveckan är snart till ända och därefter följer tre praktikveckor hos olika lokala målar- eller murarfirmor. Precis som hemma är man på arbetet mellan 7.00 och 16.00. Man får testa på många nya typer av målarfärger och ytbehandlingar. 
Trakten har massor av historiska byggnader med fantastiska målningar av kända konstnärer och möjligheter finns att eleven får vara med och restaurera dessa. Kanske använder man sig av bladguld som tidigare elever gjort. Se bilden nedan.
Förutom att förkovra sig inom sin yrkesinriktning ges det tillfälle till utflykter och man kan t ex åka till Pisa för att kolla in det lutande tornet. Lite språklektioner i italienska ingår också. 
Resa, boende, mat och lite fickpengar står skolan för genom deltagandet i ett ERASMUS+ projekt. Första och sista praktikveckan är elevernas yrkeslärare på plats för att göra egen praktik.
Nästan samma upplägg gäller för de elever som åker till Finland. De första två veckorna lär sig eleverna grunderna i svetsning i verkstan på skolan som heter ESEDU. Därefter praktiserar de i ett företag för att visa vad de lärt sig. De bor i en egen lägenhet och får låna cyklar. De bor i en ganska liten stad så det är praktiskt med cykel för att ta sig t ex från boendet till skolan. Gymnasieskolan är stor och det finns många tillfällen att skaffa nya vänner. Dessutom finns elever från Tyskland där samtidigt. Finland och Sverige var ett och samma land i ungefär 600 år så vi har på många sätt gemensamma rötter. I år fyller Finland 100 år som självständig nation och firandet pågår hela året.


 Historiska centret i Pistoia                                                  Foto: Bengt Josefsson


​Bladguldsinläggning i takmålning.                       Foto: Kassandra Asplund


Andreaz målar en nygjord plåtkonstruktion.                          Foto: Matti Suhonen

Andreaz, Leo och läraren Juha tillsammans med utbyteseleverna från Tyskland. Foto: Heidi Pyvänäinen