Joel Carlsson tycker att Bergsjöskolan har bra erfarenheter av lovskola. Fotograf: Asbjörn Hanssen

Lovskola i stället för ledighet


Publicerad 2 juli 2020

Det är nervöst i den vinröda korridoren i Bergsjöskolan. Eleverna är tysta, några går omkring. Det är sista dagen på sommarens lovskola och lärarna rättar prov i rummet intill.

I två veckor har elever från Bergsjöskolan, Utmarksskolan och Sandeklevsskolan bland annat studerat språkförståelse, engelska och matematik.

— Det handlar om att eleverna ska kunna nå målen för kunskap i de olika ämnena med undervisningen, eller om att komma in på sitt första val till gymnasiet, säger Joel Carlsson.

Han leder arbetet med lovskolan och är stolt över att Bergsjöskolan sedan många år också har lovskola på höstlov, sportlov och påsklov.

— Vi har bra rutiner och lång erfarenhet, men det är en utmaning att få behöriga lärare för att kunna sätta betyg i vissa ämnen.

Lovskolan är frivillig. När läraren får veta att en elev ska delta i lovskolan gör hen ett material speciellt anpassat för att eleven ska uppnå målen med undervisningen.

Joel Carlsson menar att lovskolan är viktig bland annat för att hjälpa eleverna att få motivation att studera. Det ger bättre möjlighet till att eleven kan bygga sin självkänsla, bli klar med rester och se fördelarna med att fokusera på sina studier.

— Eleverna får ofta förståelse för varför de är där de är. Varför de måste gå i lovskola. De får tid att reflektera, fortsätter han.

Men resultatet blir inte alltid som förväntat. Några når inte målen och behörighet till gymnasiet.

— De som arbetar hårt, men blir underkända ändå ska också få veta varför. De ska känna sig sedda och förstå vad som har hänt.

Eva Tringidou  undervisade i matematik och engelska på lovskolan för årskurs 4-6.

En trappa ner sitter cirka 30 elever i ett varmt klassrum.

— Vi tar igen undervisning för de elever på mellanstadiet som behöver det, förklarar Eva Tringidou.

— Några har varit hemma mer än vanligt under våren. Nu får de chansen att komma i kapp, säger hon.

Vårdnadshavarna har fått välja om deras barn ska få mer matematik, engelska eller svenska.

Grundskolan måste erbjuda lovskola för eleverna i årskurs 7-9. Annan lovskola är frivillig att arrangera och sker på skolans initiativ.